Нови лекарства ще борят “лошия“ холестерол

Нов клас лекарства ще ни помагат в борбата с ''лошия'' холестерол. Американската агенция е одобрила две лекарства - алирокумаб и еволокумаб 2015-11-25T12:10:03+00:00 Здравни Новини

Нов клас лекарства ще ни помагат в борбата с “лошия“ холестерол. Американската агенция е одобрила две лекарства – алирокумаб и еволокумаб. Те се наричат още PCSK9 инхибитори. Новите лекарства са подходящи за хора с фамилна обремененост свързана с повишени нива на холестерола.

 

Те са подходящи за пациенти, които не могат да понесат приемането на високи дози статини. Статините са клас лекарства, които масово се използват при хора с повишени нива холестерола.

 

Но как всъщност работят лекарствата от новия клас. По принцип статините намаляват производството на холестерол в черния дроб. Новите лекарства извличат холестерола от кръвообращението и по този начин намаляват нивата на “лошия“ такъв в организма.

 

Кои пациенти могат да се възползват от новите лекарства? Повече от 20 % от пациентите, които приемат статини се сблъскват с нежелани лекарствени реакции като: болки в мускулите, отслабване на паметта, грипоподобни симптоми и промяна във функционирането на черния дроб. Лекарите смятат, че именно тези 20 % от пациентите могат да се възползват от новия клас лекарства. Също така, пациенти с генетично високи нива на холестерола могат да се възполват от новите видове лекарства.

 

За разлика от статините, които са под формата на таблетки, новият клас лекарства ще се слагат инжекционно. Направени са проучвания при повече от 6000 пациенти и досега не са открити нежелани лекарствени реакции, които са от съществено значение.

 

 

Източник: www.webmd.com
Източник снимка: www.pixabay.com