Ново лекарство за пациенти с диабет тип 2 на Sanofi влиза в позитивния списък

Ликсизенатид е предназначен за лечениеза възрастни пациенти с диабет тип 2 за постигане на гликемичен контрол в комбинация с перо ......... 2015-02-13T10:24:55+00:00 Здравни Новини

Комисията по цени и реимбурсиране вписа в Позитивния лекарствен списък ново лекарство, предназначено за пациенти с диабет тип 2 на световния иновационен лидер в здравеопазването Sanofi.

 

Ликсизенатид е предназначен за лечениеза възрастни пациенти с диабет тип 2 за постигане на гликемичен контрол в комбинация с перорални глюкозопонижаващи лекарствени продукти и/или базален инсулин, когато те заедно с диета и физически упражнения, не осигуряват адекватен гликемичен контрол.
Ликсизенатид намалява нивата на кръвната захар след хранене при диабетно болните пациенти. Проблем, който имат 84% от пациентите с диабет тип 2.

 

Световни проучвания показват, че именно високото ниво на кръвната захар след хранене е основната причина за смъртност при диабет тип 2. При нейното наличие относителният риск за смъртност е по-висок дори от традиционно приеманите фактори като цигарен дим и високо кръвно налягане.

 

„Диабетът е новата глобална пандемия с изключително силно въздействие върху здравните системи по света. Като глобален иновационен лидер Sanofi постоянно инвестира в разработването и предлагането на нови лекарства за хората с диабет. Едновременно с това правим всичко възможно българското население да има достъп до най-иновативните и качествени лекарства.“ – сподели Йерон Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

 

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 млн. Очакванията са, че през 2035 г. техният брой ще достигне 592 млн.

 

С цел превенция и ранна диагностика Sanofi България организира ежегодно информационната кампания „Открито за диабета“.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com