Ново лекарство може да излекува депресията за ден

Съединенията свеждат до минимум нежеланите странични ефекти, защото са прецизни и работят само в онези части на мозъка, които .... 2015-09-14T22:24:12+00:00 Здравни Новини

Изследователи са открили нови лекарствени вещества, които могат успешно да излекуват депресията за по-малко от 24 часа с минимални странични ефекти.

 

Въпреки, че все още не са тествани върху хора, тези вещества могат да предложат значителни предимства пред настоящите антидепресанти, твърдят изследователите.

 

„Нашите резултати откриват цял нов клас от потенциални антидепресанти“, заяви ръководителят на изследването Скот Томпсън, професор в медицинският университет на Мериленд в САЩ.

 

„Тези съединения могат да облекчат опустошителните симптоми на депресията за по-малко от един ден по начин, който ограничава някои от основните недостатъци на съвременните подходи“, каза Томпсън за изследването.

 

Съединенията свеждат до минимум нежеланите странични ефекти, защото са прецизни и работят само в онези части на мозъка, които отговарят за настроението. Засега те са тествани върху плъхове, които са били подложени на хроничен стрес и наподобяват поведението на хора с депресия. Лекуваните плъхове успешно преодоляват признаците на депресията или невъзможността да чувстваме удоволствие.

 

Забележителното е, че благоприятните ефекти на тези лекарствени вещества се появяват в рамките на 24 часа, много по-бързо от няколкото седмици, необходими за повечето от наличните антидепресанти, наречени селективни инхибитори на серотонина.

 

„Ще бъде вълнуващо да се разбере дали новите лекарства проявяват подобни ефекти при пациенти с депресия. Ако тези съединения могат бързо да облекчат депресията при човека, това ще доведе до революция в лечението на подобни симптоми“, каза Томпсън.

 

 

Не са открити странични ефекти при животни без стрес, което обнадеждава изследователите, че и при хората ще е така.

 

 

Източник:www.zliving.com
Източник снимка: www.pixabay.com