Нов вид изследване на урината може да открие смъртоносните кръвни съсиреци

Кръвните съсиреци, често не показват по никакъв начин, че съществуват, докато не се откъснат и доведат до инсулт или инфаркт ........... 2015-07-11T22:35:41+00:00 Здравни Новини

Кръвните съсиреци, често не показват по никакъв начин, че съществуват, докато не се откъснат и доведат до инсулт или инфаркт. Изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили лесен тест за изследване на урината урината, който използва наночастици за откриване на тромбина, основен елемент на кръвосъсирването.

 

Изследователите се надяват, че този тест може да се използва за наблюдение на пациенти, които са с висок риск от образуване на кръвни съсиреци.

 

Лекарите напомнят, че кръвните съсиреци могат да бъдат потенциална опасност не само за по-възрастните хора, а и за тези, които са в седнало положение за дълго време (продължителни полети), за тези които им се налага да са на легло дълго време поради възстановяване от операция или за тези, които приемат определени медикаменти.

 

Проф. Батия казва, че  съществуващите кръвни тестове не са в състояние да открият наличието на новообразуващи се тромби дори и при хора с повишен риск от появата им.

 

Проф. Батия и колегите й създали първоначално технология  за откриване на рак на дебелото черво, но те установили, че същата технология може да се използва за откриване на кръвни съсиреци.

 

Тестът се състой в инжектирането на наночастици, които служат като сензор за тромбина. С този тест може да се определи до каква степен се е развил кръвният съсирек.

 

 

Източник: www.medicalnewstoday.com