Нов вид капки за очи може успешно да повлияе катарактата (старческо перде)

Катарактата е заболяване, при което се наблюдава потъмняване на лещата на окото. Тя може да бъде както вродена така и старческо .... 2015-08-28T10:19:59+00:00 Здравни Новини

Катарактата е заболяване, при което се наблюдава потъмняване на лещата на окото. Тя може да бъде както вродена така и старческо заболяване. Състоянието засяга двете очи, но в повечето случай едното око е засегнато по-рано отколкото другото.

 

Учените изследвали веществото ланостерол върху кучета и установили, че то повлиява помътняването на лещата. Като цяло тези резултати дават големи надежди, че в бъдеще катарактата ще бъде лекувана само с капки за очи, без хирургична намеса.

 

Учените установили при две семейства с наследствена катаракта, наличието на анормална форма на веществото ланостерол. Ланостеролът е веществото, което предпазва очите ни от развитието на старческо перде. След това учените изучили ефектите на ланостерола върху кучета страдащи от  катаракта.

 

Помътняването на лещата започнало да изчезва постепенно след 6-месечно лечение с ланостерол. Въпреки, че изследванията са в много ранен стадий, то дава надежда на милиони хора по света страдащи от катаракта.

 

Освен факторите на околната среда, начина на живот и наследствената обремененост, учените смятат, че другите основни причини за това очно заболяване са излагането на ултравиолетовата слънчева светлина и ежедневният стрес.

 

За да се предпазим по естествен път от това коварно заболяване трябва да консумираме повече спанак и други тъмно-зелени зеленчуци, които са богати на антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Тези два компонента намаляват вредното въздействие на улравиолетовите лъчи с до 50 %.

 

 

Източник:www.zliving.com
Източник снимка: arztsamui/www.freedigitalphotos.net