Нов закон във Франция забранява изхвърлянето на непродадена храна

За пръв път френското правителство забранява на супермаркетите да изхвърлят или унищожават непродадена храна. Вместо това тя трябва ..... 2015-09-13T15:55:50+00:00 Здравни Новини

За пръв път френското правителство забранява на супермаркетите да изхвърлят или унищожават непродадена храна. Вместо това тя трябва да се дари за благотворителност или за храна на животни, съгласно нов закон, който цели да се справи с хранителните отпадъци.

 

Френското народно събрание гласува единодушно новият закон, за да ограничи загубите от изхвърлянето на храна, което подчерта разделението между гигантските хранителни фирми и хораta нуждаещи се от храна.

 

На супермаркетите ще им бъде забранено умишлено да развалят непродаденa хранa, така че да не е годна за ядене. Те ще трябва да подпишат договори с благотворителни организации до юли следващата година или да бъдат глобени в размер до 75 000 евро или 2 години затвор.

 

„Скандално е да видите как белина се изсипва в контейнери пълни с годна за консумация храна“ казват социалистите, които са предложили закона.

 

През последните години, френските медии често показват колко бедни семейства, студенти, безработни или бездомни хора ровят по контейнерите на супермаркетите през нощта, за да се нахранят и да оцелеят с помощта на хранителните продукти, които са били изхвърлени точно преди да им изтече срока на годност.

 

Но някои засегнати супермаркети започнаха да заливат храната с белина, за да предотвратят потенциални хранителни отравяния. Други умишлено заключват храната в складове за събиране на боклук, за да спрат набезите на гладуващите.

 

Ровенето по контейнерите на супермаркетите също има своя риск – някои хора търсещи плодове, млека, сирена, замразени храни биват спирани от полицията в обвинения за кражба. През 2011, 59 годишен баща на 6 деца замалко не губи работата си след като негов колега го вижда да взима 6 пъпеша и 2 салати от контейнера за смет.

 

Проблема се задълбочава след като се създават групи от хора, които въоражени с градинарски ръкавици отстраняват храна от кошовете на супермаркетите през нощта и я разпространяват по улиците през деня под предтекста, че повишават информираността на хората за отпадъците, бедността и разпределението на храна.

 

Други предупредиха, че всичко това е прах в очите и „лъжлива и опасна идея за магическо решение на проблема за хранителните отпадъци„. Те заявиха, че ще се създаде илюзията, че супермаркетите са свършили своята част, докато по-важният проблем за свръхпроизводството остава нерешен.

 

 

Мерките са част от по-широка кампания да се намалят наполовина количеството на хранителните отпадъци във Франция до 2025 г. Според официалните оценки, средно-статистическият Фрацузин хвърля 20-30 кг храна годишно – 7 кг от която все още е в нейната опаковка. Националните разходи за това стигат до € 20 млрд.

 

От 7.1мил. тона изхвърлена храна във Франция всяка година, 67% се хвърля от потребителите, 15% от ресторантите и 11% от магазините. Всяка година 1,3 млрд. тона храна се разхищават в света.

 

Синдикатите, които представляват големите супермаркети критикуват плана казвайки: „Законът е грешен по смисъл и цели, имайки предвид, че магазините извършват само 5% от хранителните отпадъци, да им се поставят всички тези задължения. Вече повече от 4500 магазина подписаха споразумения с местни благотворителни организации или групи за помощ“.

 

Също така логистиката на закона не трябва да поставя несправедлива тежест върху благотворителните организации с непродадената храна. Малките организации нямат ресурсите да ровят из храната и да отделят разваленото от годното. Синдикатите предупреждават, че групите за помощ немогат да осигорят подходящо оборудване с хладилници и товарни автомобили, за да се справят с даренията на храни.

 

Французите са една стъпка по-напред от англичаните, които са се спорозумели със сектора за хранителни стоки да се намалят отпадаците от храни и опаковки, но нямат задължителни цели.

 

 

Източник:www.foodmatters.tv
Източник снимка: www.pixabay.com