Нов инхалатор помпичка е разработена за защита на белите дробове срещу замърсяването на въздуха

Инхалаторът, който се очаква да бъде на разположение в аптеките, позволява на потребителя да вдишва специфична молекула, наречена ектоин. Молекулата е 2016-10-02T06:45:53+00:00 Здравни Новини

Според последните доклади, повече хора умират от замърсения въздух отколкото от малария и ХИВ / СПИН. Статистиката показва, че 3 милиона души умират преждевременно всяка година от замърсения въздух, а броят може да се удвои до 2050 г., ако не бъдат предприети мерки за запазване на градския въздух чист. Учените са създали инхалатор, който може да помогне за защитата на белите дробове от смъртоносните последствия от вдишването на замърсения въздух.

 

Инхалаторът, който се очаква да бъде на разположение в аптеките, позволява на потребителя да вдишва специфична молекула, наречена ектоин. Молекулата е част от бактерия, намерена в египетската пустиня и помага за стабилизиране на водата на повърхността на белите дробове, като се образува защитен слой срещу замърсения въздух.

 

Инхалаторът вече е тестван сред малки групи от пациенти, които са много податливи на усложнения, дължащи се на замърсяването на въздуха, поради наличието на заболявания като астма, ХОББ, и бронхит. До този момент, резултатите са били положителни и изследователите очакват да публикуват резултатите през следващите месеци.

 

Д-р Андреас Билщайн, който работи за германската компания, Bitop, която ще създаде новия продукт, казва за неговата употреба:

 

„Ектоинът е инертна молекула, която прави едно основно нещо, а именно да се свърже с водата, което води до стабилизиране на клетъчната мембрана и това прави клетките по-малко уязвими срещу физически или химически дразнители.

 

В резултат на това, увреждащото действие на замърсения въздух е ограничен до минимум и прогресията на заболяването намалява. Инхалаторът ще се използва сутрин и вечер.

 

Тъй като това е медицинско устройство, а не лекарство, не е необходимо да бъде предмет на задълбочени проучвания. Като такова, то би могло да бъде на пазара сравнително скоро. В момента е потвърдено, че продуктът ще бъде пуснат в продажба тази година в Германия и Полша.

 

Лекарите, обаче, твърдят, че това не означава, че законодателите трябва да спрат предприемането на законодателни мерки за намаляване последиците от замърсяването на въздуха. Вместо това, те трябва да продължат работата си, така че необходимостта от такъв продукт да намалява.