Ноктите – огледалото на нашето здраве или как външният им вид може да ни подскаже, че имаме проблеми със здравето

Много от нас не се заглеждат често в ноктите си, но знаете ли, че те могат да ни кажат много за нашето здраве? Знаете ли, че има стотици ....... 2015-07-04T12:05:34+00:00 Здравни Статии

Много от нас не се заглеждат често в ноктите си, но знаете ли, че те могат да ни кажат много за нашето здраве? Знаете ли, че има стотици медицински състояния и заболявания, които могат да предизвикат промени в ноктите? Ноктите могат да показват историята на здравето ни и физиологични проблеми и да се използват като инструмент за диагностика. Най-често промяната във външния вид на ноктите е свързана с наличието на гъбична инфекция или нараняване, но ноктите понякога могат да посочат и по-сериозен здравословен проблем, свързан с черния дроб, белите дробове или сърцето.

 

Когато ноктите са здрави, те имат розов цвят. Здравите нокти са гладки, без ръбове, вдлъбнатини, петна или обезцветяване.

 

Ето най-честите промени във външния вид на ноктите, които трябва да ви наоравят впечатление:

 

1. Чупливи или ронливи нокти – чупливостта на ноктите може да бъде в резултат на стареене или продължително излагане на детергенти или лак за нокти, но понякога това състояние може да е признак за наличието на гъбична инфекция по ноктите, лихен планус (състояние, при което се наблюдава обрив по кожата или в устата), заболяване на щитовидната жлеза или псориазис. В редки случаи, чупливостта може да бъде признак за реактивен артрит, който е болезнена форма на възпалителния артрит.

 

2. Оцветяване по ноктите –  жълтите нокти  могат да се получат вследствие на дълга употреба на лак за нокти, но могат да са признак за гъбична инфекция по ноктите или псориазис. Пожълтяването може да е признак за други заболявания, като: жълтеница поради чернодробни проблеми, инфекция на синусите, проблеми с щитовидната жлеза, белодробна инфекция и лимфедем (задържане на течности, което обикновено се появява в ръцете или краката).

 

– зелено-черни нокти – показват, бактериална инфекция

 

– синкави или лилави нокти могат да показват липсата на кислород

 

– сивите нокти – могат да са в резултат на изпозлването на различни медикаменти

 

– кафевите ноктите са признак за заболявания на щитовидната жлеза или недохранване. Ноктите, които са наполовина бели в долната част и половината кафеви по периферията могат да бъдат признак заа бъбречна недостатъчност, СПИН или при химиотерапия.

 

– белите нокти – може да са признак на стареене, гъбична инфекция по ноктите или недостиг на желязо (анемия), както и други заболявания, като например: цироза (увреждане на черния дроб), бъбречна или сърдечна недостатъчност, диабет, хипертиреоидизъм, недохранване или при химиотерапия

 

3. Удебеляване нокти – обикновено, то се причинява от гъбична инфекция по ноктите, но може да е в резултат от псориазис и реактивен артрит (болезнена форма на възпалителния артрит). Жълтеникавите, удебелени, бавнорастящи нокти могат да са признак за белодробни заболявания.

 

4. Разхлабени нокти – когато ноктите са отделени от нокътното легло, те могат лесно да паднат. Това състояние може да бъде признак за  нараняване или инфекция, както и заболявания на щитовидната жлеза, псориазис, лоша циркулация или алергична реакция към дадено лекарство.

 

5. Нокти с форма на лъжица (вдлъбнати) – това може да означава, че имате желязодефицитна анемия, хемахроматоза, състояние при което се наблюдава прекомерна обсорбция на желязо от организма, болест на Рейно (заболяване, което засяга кръвоснабдяването на пръстите на ръцете и краката), сърдечни заболявания и хипотиреоидизъм.

 

6. Хлътвания или вдлъбнатини по ноктите – те могат да са признак за псориазис, екзема, реактивен артрит, и алопеция ареата (загуба в резултат на автоимунна болест коса).

 

7. Набраздяване на повърхността на ноктите – наличието на дълбоки линии или канали, които са разположение по дължината на нокътя, може да е в резултат на химиотерапия, предишна травма, излагане на ниски температури, болест на Рейно, която засяга кръвоснабдяването на пръстите на ръцете и краката, диабет, съдова болест, недостиг на цинк, заболявания, свързани с висока температура.

 

8. Тъмни ивици по дължина на ноктите – това състояние е често срещано сред чернокожите и в повечето случаи това е нормално. Въпреки това понякога това може да означава рак на кожата, който се отразява на нокътното легло. Обикновено този вид рак засяга само един нокът.

 

 

Източник: www.mayoclinic.org; www.nlm.nih.gov; reference.medscape.com
Източник снимка: www.pixabay.com