Носенето на лещи може да измени бактериалната флора на очите

Според изследователите, контактните лещи правят съставът на бакериите намиращи се нормално по повърхността на очите, подобен на този на кожата, с по-голямо 2016-03-23T10:02:00+00:00 Здравни Новини

Ново проучване е установило, че контактните лещи могат да променят състава на естествената   бактериална  на очите и да увеличат риска от очни инфекции.

 

Според изследователите, контактните лещи правят съставът на бакериите намиращи се нормално по повърхността на очите, подобен на този на кожата, с по-голямо съотношение на бактериите, които се намират нормално по кожата и това прави очите по-податливи на инфекции.

 
Носенето на контактни лещи е идентифицирано като рисков фактор за развитието на очни инфекции като папиларен конюнктивит и кератит. Нашето изследване има потенциал да помогне на бъдещи проучвания свързани с промяната на бактериалната флора и повишаването на риска от очни инфекции.

 

Проведено е проучване между две групи хора. Едната група хора е носело контактни лещи, докато втората група не е използвала лещи. След определен период от време се установило, че при групата, която използвала контактни лещи се наблюдава наличието на бактерии, които са характерни за кожата.

 

Този факт се обяснява с постоянното пипане на лещите и очите при слагането на самите лещи. Наличието на кожни бактерии върху очите води до нарушаване на баланса на бактериите и възникване на очни инфекции.

 

 

 Източник снимка: www.pixabay.com