Няколко интересни факта за вегетарианството и веганството

Вегетарианството има корени в древна Индия. В действителност, в момента 70% от вегетарианците в света са индийците и има повече вегетарианци ... 2015-12-31T11:18:49+00:00 Здравни Статии

1. Вегетарианството има корени в древна Индия. В действителност, в момента 70% от вегетарианците в света са индийците и има повече вегетарианци в Индия, отколкото във всяка друга страна в света.

 

2. Няколко проучвания показват, че растителната диета ускорява метаболизма на тялото, стимулира организма да гори калории до 16% повече в сравнение с тези, които ядат месо в първите 3 часа след нахранване.

 

3. Съществуват няколко вида вегетарианци. Най-стриктните са веганите. Веганите избягват не само месото, но и всички животински продукти. Има дебат в рамките на веган общностите за това, дали меда е подходящ за тяхната диета. Например,  Американското веганско общество смята, че медът не е подгодящ за тях, тъй като е с животински произход.

 

4. Фрутарианството е разновидност на вегетарианството, при което за храна се използват само плодове, семена, ядки и други части на растението, които могат да се наберат без това да доведе до смъртта на растението.

 

5. Приблизително около 95 литра вода са необходими за производството на 500 гр пшеница. Докато за производството на 500 гр месо са необходими близо 8750 л вода. Много вегетарианци се опитват да убедят обществото, че вегетарианството ще намали вредите, които хората причиняват върху околната среда.

 

6. Британско изледване е установило вързката между коефициента на интелигентност при децата и вероятността те да станат вегетарианци. Колкото е по-висок коефициента на интелигентност на едно дете, толкова е по-вероятно то да стане вегетарианец.

 

7. Вегетарианците имат лек недостиг  на протеини в сравнение с хората, които консумират месо. Различни проучвания по целия свят потвърждават, че вегетарианските диети осигуряват достатъчно протеини, ако те включват разнообразие от растителни източници.

 

8. Песцетарианецът е тип вегетарианец, който яде риба. Подобно на вегетарианската диета, песцетарианската диета включва зеленчуци, плодове, зърнени храни, млечни продукти, боб, и яйца. За разлика от вегетарианска диета обаче, песцетарианската включва също риба и ракообразни. Терминът се появява за първи път през 1993 г.

 

9. Единствените зеленчуците с всички осем вида незаменими аминокиселини в достатъчни количества са лупиновия фасул, соята, конопеното семе, чията, амаранта, елдаа и  киноата. Въпреки това, незаменими аминокиселини могат да бъдат набавени и от други видове зеленчуци.

 

 

Източник снимка: KEKO64/www.freedigitalphotos.net