Няколко лесни стъпки за стимулиране на имунната ви система преди есента

Времето постепенно започва да се променя, температурите рано сутрин започват да падат, през деня е топло и вечерта отново се за .. 2014-09-06T02:45:31+00:00 Здравни Статии

Времето постепенно започва да се променя, температурите рано сутрин започват да падат, през деня е топло и вечерта отново се захлажда.

 

Тези вариации в температурата на въздуха обърква организма ни и ако имунната ни система е слаба, започваме да подсмърчаме и да настиваме. Но как можем да се предпазим по естествен път и да засилим имунитета си?

 

 

Ето няколко начина за това приятели:

 

 

1. Намалете или изцяло премахнете кафето – противно на много вярвания, че то е добър източник на антиоксиданти, кафето не помага на имунната ви система, а точно обратното. То води до засилено отделяне на различни витамини и минерали от организма ви и ви дехидратира. Ако все пак пиете кафе, трябва да пиете допълнително по две чаши вода на всяка чаша кафе.

 

2. Махнете захарта от диетата си – ако успеете значително да намалите количествата приета рафинирина захар, ще видите подобрение в енергийната ефективност на организма, ще имате по-добър контрол над теглото си, умът ви ще работи на по-високи обороти и ще помогнете на имунната ви система да е по-ефективна. Естествено не трябва да се лишавате на 100 % от приема на захари. За предпочитане са плодовите захари, стевията и други, но в умерени количества.

 

3. Консумирайте повече протеини – те са градивните елементи за един здрав организъм и силна имунна система. Диетите с ниско съдържание на протеини компенсират с по-високото съдържание на въглехидрати, които се превръщат в глюкоза, която в големи количества подлага на стрес панкреаса и имунната ни система.

 

4. Наспивайте се добре – всеки от нас се нуждае средно от 8 часа сън. Това време дава възможност на организма ни да се възстанови и презареди.  Достатъчният сън поддържа в норми хормоналните нива (хормонът на растежа, хормона на стреса – кортизолът), поддържа имунната ни система, прави кожата ни да изглежда гладка и блестяща.

 

5. Яжте повече плодове и зеленчуци – съдържащите се в тях антиоксиданти, витамини, минерали, ензими и фибри са най-верните съюзници на вашата имунна система. Много от витамините като витамин С имат антиоксидантна активност, която защитава клетките на имунната система.

 

 

Източник: stress.about.com; www.prevention.com; www.mayoclinic.org;
Източник снимка : stux.pixabaycom