Няколко начина да победим силното желание за сладко

Желанието за сладко със сигурност може да се окаже проблем и много хора се борят с него. Модерният начин на живот, който често включва преработени храни 2016-04-11T23:11:23+00:00 Здравни Статии

Желанието за сладко със сигурност може да се окаже проблем и много хора се борят с него. Модерният начин на живот, който често включва преработени храни, нередовен сън, изкуствена светлина и липса на движение, хормоналният дисбаланс е налице и чувството на глад е по-силно отвсякога.

 

Има много причини поради, които ние постоянно искаме сладко. Хората още от бебета са свързани със сладкото. Кърмата е естествено сладка и съдържа жизненоважните въглехидрати, които не само подхранват бебето, но и бактериите, които се намират в храносмилателната система.

 

Въглехидратите в кърмата стимулират отделянето на серотонин, ендорфини и водят до релаксация. Това са важни процеси при бебетата, които подпомагат процеса на свързване между майката и детето. Разбира се, кърмата съдържа и необходимите протеини и мазнини, от които бебето се нуждае за да расте здраво.

 

Сладкото ни действа като наркотик. Както при бебетата, консумацията на сладко води до отделянето на серотонин и ендорфини, които ни карат да се чувстваме добре.

 

Сега ще ви покажем, как можете да подтиснете желанието за сладко, което е отговорно за няколкото килца отгоре:

 

1. Приемайте аминокиселината л-глутамин – поради стрес, неправилно хранене или фактори на околната среда, при някои хора се наблюдава недостиг на някои аминокиселини, което води до повишаването на желанието за сладко. Краткосрочното приемане на л-глутамин ще подтисне желанието ни за сладко. Когато усетите, че ви се яде сладко приемайте  в същия ден 2-3 за деня по 500 мг л-глутамин. За 1-2 месеца ще се избавите от силното желание за сладко.

 

2. Консумирайте достатъчно протеини и полезни мазнини – желанието за сладко може да бъде предизвикано от редовната консумация на много преработени въглехидрати и недостига на протеини и мазнини. Въглехидратите са бърз и лесен източник на енергия за организма и те със сигурност имат своето място в диетата ни, но прекалената консумация води до засилването на желанието за сладко.

 

Протеините са изградени от аминокиселини, които са от съществено значение за производството на важен невротрансмитер, който играе важна роля в балансирането на хормоните и подтиска желанието за глад. Полезните мазнини са източник на енергия за организма и те помагат да се чувствате сити за по-дълго време и по този начин се подтиска желанието на сладко.

 

3. Хром – той често се препоръчва от лекарите. Хромът се използва за регулиране на нивата на инсулина и кръвната глюкоза и е важен за балансирането на нивото на кръвната захар.

 

Проучвания сочат, че приемането на малки дози хром може да помогне в предотвратяването на понижаването и повишаването на кръвната захар, които водят до усешането за глад и чувството за гладко.

 

4. Витамини от Б-групата – те участват в обмяната на въглехидратите и редица други реакции в тялото. Тялото ни страда от недостиг на витамини от Б-групата в резултат на стреса, повишената консумация на въглехидрати и стресови фактори на околната среда.

 

5. Повече сън – наспивайте се добре ако искате да подтиснете желанието за сладко. По време на сън се нормализира кръвната захар и нивата на хормоните, които имат отношение към регулирането на инсулиновите нива. Изледвания са доказали, че една нощ, в която не се наспите, кръвната ви захар може да стигне стойности характерни за преддиабетно състояние.

 

 

Източник: www.mindbodygreen.com; www.prevention.com; www.dailymail.co.uk
Източник снимка: www.pixabay.com