Няколко начина да подобрите работата на лимфната система

Лимфната система е част от организма, която е създадена за да отстранява клетъчните отпадъци от тялото. Освен това, играе важна роля .... 2015-08-16T10:12:17+00:00 Здравни Статии

Лимфната система е една от ключовите системи в тялото ни и затова е изключително важно да се грижим за нея.

 

В случай, че сте забелязали някой от тези признаци и симптоми, може да страдате от претоварване на лимфната система

 

– Кисти на яйчниците
– Чувствителност при гърдите
– Подуване на краката или ръцете
– Честите алергии
– Чести главоболия
– Целулитът
– Задържане на вода
– Необяснима умора
– Хронични настинки
– Огнища на мъртва кожа или бенки
– Артрит
– Подуване на корема и газове
– Рак
– Набръчкана кожа
– Запек
– Екзема
– Автоимунните заболявания

 

Както виждате списъкът е дълъг и симптомите може да са в резултат на други заболявания и не е препоръчително да се избързва с изводите за тяхната причина.

 

Какво всъщност представлява  лимфната система?

 

 

Лимфната система е част от организма, която е създадена за да отстранява клетъчните отпадъци от тялото. Освен това, играе важна роля в стимулирането на имунната система. Лимфните съдове са основният компонент в тази система и по тях лимфната течност се придвижва до всички части на тялото.

 

Тази система не е под налягане(като кръвоносната система). Тя използва мускулните контракции, за да може лимфната течност да се придвижва в организма. Лимфните възли са друга важна част от тази система. Тези възли са важна част от имунната система защото намират, прихващат и неутрализират токсините и други вредни вещества.

 

В случаи на инфекция, лимфните възли обикновено се подуват, защото тялото „автоматично“ прехвърля обратно бактерии в лимфите, където те трябва да бъдат отстранени с помощта на белите кръвни клетки

 

 

Защо имаме нужда да пречистим лимфната система?

 

Лимфната течност може да стане гъста, лимфната система като цяло да е претоварена след известен период от време и това може да се случи по различни причини. В случаи като тези, лимфната течност не се движи през тялото по начина, по който се предполага и тялото не обработва отпадните продукти по правилния начин. Ако лимфната система не работи правилно, тя може да се превърне в плодородна почва за различни инфекции.

 

Много изследвания са потвърдили, че когато лимфната система не работи правилно става основната причина за развитието на рак, защото клетките от първичния тумор могат да се окажат в капан в лимфните възли или лимфните съдове и да се разсее в останалите части от тялото.

 

Добрата новина е, че пречистването на лимфната система ежедневно или поне периодично може да предотврати появата на целулит, хронично възпаление, храносмилателни проблеми, мастни отлагания, задържане на вода и дегенеративни заболявания.

 

 

Как можем да подобрим състоянието на лимфната система?

 

1. Четка за кожа – вземете една четка с естествен косъм и я използвайте като я прокарвате върху кожата като започвате от крайниците си преминавайки към сърцето чрез извършване на кръгови движения. По този начин ще се подобри лимфния поток, стимулира се кръвообращението и се пречиства лимфната система през кожата.

 

 

2. Пречистваща алкална диета – спрете да консумирате преработени вредни храни, приемайте по-голямо количество вода, консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци всеки ден и включете много фибри и омега-3 мазнини в диетата си.

 

3. Упражнения – всяка физическа активност стимулира лимфния поток, но практикуването на леки упражнения като бързо ходене и йога например работи най-добре.

 

4. Дълбоко дишане – правилното дишане е друго важно нещо, което ще подобри не само лимфния поток (чрез подобряване на кръвообращението и притока на кислород), но също така ще ви помогне да се отървете от стреса, който е един от основните причини за нарушаването на лимфния поток. Стресът генерира токсини, които трябва да бъдат елиминирани чрез лимфната система.

 

5. Масаж – напрегнатите мускули могат да попречат на лимфният поток. С помощта на масаж можете да облекчите напрежението и подобрите работата на лимфната система.

 

6. Рецепта за пречистване на лимфната система –  по време на баня използвайте суха четка за да масажирате кожата. Добавете една чаша сода за хляб, една чаша английска сол и около 20 капки етерично масло от грейпфрут във ваната.

 

Потопете тялото си в горещата вода за около 30 минути. Опитайте се да останете в горещата вода (толкова гореща, колкото можете да издържите).

 

След като процедурата е завършена, изпийте около 500 мл вода (стайна температура) с изцеден в нея лимон.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.livescience.com; www.betterhealth.vic.gov.au
Източник снимка: www.pixabay.com