Няколко начина за подобряване на храносмилането

Гответе вкъщи и се хранете по-често у дома - готвенето трябва да бъде възприемано като едно приятно занимание, а не като поредното до.. 2014-08-29T00:43:41+00:00 Здравни Статии

1. Гответе вкъщи и се хранете по-често у дома – готвенето трябва да бъде възприемано като едно приятно занимание, а не като поредното досадно нещо, което трябва да се свърши. Самият процес на приготвяне  на храната подготвя тялото, чрез ароматите, които усещаме, цвета на отделните продукти за момента, в които ще седнем и ще изядем тази храна. Готвенето на храната е важен момент, защото тогава мозъкът изпраща сигнали на стомаха, че е време за ядене и по този начин започват да се отделят стомашни сокове, които ще допринесат за пълното усвояване на храната.

 

2.Дъвчете храната си добре – хранителният процес започва в устата. Колкото по-добре е сдъвкана храната толкова по-бързо и по-лесно ще се усвой. По този начин организма ви максимално ще се възползва от полезните хранителни вещества.

 

3. Яжте малки порции и не се тъпчете все едно ви е за последно. По този начин ще избегнете натоварването на храносмилателната система и на вас самите ще ви е по-леко. Поглъщането на голямо количество храна възпрепятства нормалното й смилане и усвояване.

 

4. Яжте бавно – колкото повече мислите за храната, която ядете толкова повече ще й се насладите. Възприемането на външния  вид на храната (цвят, форма, мирис) има страхотно значение за нейното правилно усвояване.

 

5. Не яжте, когато сте притеснени или разтревожени за нещо. Стресът и притеснението водят до намалено производство на стомашни сокове, а оттам и до нарушено и неправилно храносмилане. Ако все пак сте под стрес и сте гладни, преди да започнете да ядете, просто спрете за миг, поемете въздух, затворете очи и издишайте.

 

Надяваме се, че сме ви дали полезни съвети за подобряване на храносмилането и за това как да оценим храната, която ядем.

 

 

Източник:www.care2.com; www.livestrong.com;en.wikimedia.org
Източник снимка: RyanMcGuire/pixabay.com