Няколко начина за разпознаване на симптомите при рак без изследвания

Поява на плътна бучка, удебеляване и уплътняване на тъканите в гърдите, тестисите или лимфните възли - много видове рак могат да бъдат раз.. 2014-08-25T09:03:21+00:00 Здравни Статии

Ето какво може да направите и за какво трябва да бъдете нащрек за да можете да разпознаете навреме симптомите на рака.

 

1. Поява на плътна бучка,  удебеляване и уплътняване на тъканите в гърдите, тестисите или лимфните възли – много видове рак могат да бъдат разпознати точно чрез опипване  през кожата. Особено тези в гърдите, тестисите, и лимфните възли.

 

2. Внезапна загуба на телесно тегло – в един момент  повечето хора с рак отслабват драстично . Необяснимата загуба на 10  или повече килограма, може да е първия знак за наличието на рак. Това става най-често при  рак на панкреаса, стомаха, хранопровода, или на белия дроб.

 

3. Постоянно повишена телесна температура –  този симптом е доста общ, но се наблюдава, когато рака се разпространява в организма ни. В един момент, когато имунната система е засегната от дадено раково заболяване, постоянно повишената температура може да ни подскаже за възможността от наличието на раково заболяване. Високата температура и треската  са ранни симптоми при левкемия и лимфома.

 

4. Хронична умора – този вид умора  не изчезва, дори ако сте спали достатъчно. С напредване на раковото заболяване, хроничната умора се засилва  и често е признак на претоварената имунната система.

 

5. Промени свързани с кожата – те са като предупреждение, че нещо не е наред. Ето и промените, които могат да настъпят при рак:

 

– по-тъмно  изглеждаща кожа
– жълтеникава кожа
– зачервена или възпалена кожа
– сухи люспести петна
– прекомерно окосмяване
– Промени в брадавици, бенки или лунички – и по-точно промени в цвета, размера или формата им  или  рязка промяна в границите им

 

6. Проблеми с гърлото и устата –  постоянно възпалено гърло, кашлица, дрезгав глас, буца в гърлото, или затруднено преглъщане могат да са признаци за  рак на фаринкса, ларинкса  или хранопровода. Всяка кашлица, която е придружена с  кръв  е индикация да се потърси незабавно професионална лекарска помощ.

Белите петна в устата и на езика могат да бъдат признак за левкоплакия. Това е предракова област, която се причинява от честото възпаление и се причинява при  тютюнопушенето.

 

 

Източник: www.healingthebody.ca; www.organiclifestylemagazine.com; www.naturalnews.com
Източник снимка: marin/freedigitalphotos.net