Няколко начина за успокояване на раздразнената и сърбяща кожа

Раздразнената и зачервена кожа е често срещан и досаден проблем, който може да има много различни причини като алергични .... 2014-08-16T13:28:18+00:00 Здравни Статии

Раздразнената и зачервена кожа е често срещан и досаден проблем, който може да е в резултат на различни причини като алергични реакции, ухапвания от насекоми, кожни инфекции, сухо време, или дори сапуни, перилни препарати и медикаменти.

 

Ето няколко начина за успокояване на раздразнената кожа в домашни условия:

 

 

1. Листа от мента – те са много подходящи за успокояване на кожата при ухапвания от насекоми и сърбеж. Най-бързият и най-лесният начин е да смачкат  листата и да се натрият върху раздразнената кожа. Можете дори да замразите смачкани листа мента в кубчета лед за охлаждане. По този начин охлаждащия ефект е още по-силен и зачервяването и подуването изчезват по-бързо.

 

2. Пресни листа от босилек – съдържащите се в листата камфор и тимол облекчават сърбежа. Босилека е много подходящ при ухапвания от насекоми. Смачкайте свежите листа и натрийте ухапаното място.

 

3. Овесено брашно – то съдържа вещества, които премахват възпалението. Овесената каша е ефикасна срещу екзема и при обриви получени при контакт с отровен бръшлян. Ето как да си направим овесена каша. Към една купичка овесено брашно прибавете малко вода, разбъркайте докато се получи пастообразна смес. След това нанесете получената смес върху кожата. Ако не можете да намерите овесено брашно, може да стриете на прах овесени ядки.

 

4. Лавандулово масло – успокоява кожата при изгаряния.

 

5. Кокосово масло – то не служи само за готвене, а и за успокояване на сухата кожа и разранените зърна при кърмене. Кокосовото масло също успокоява успокоява зачервената и раздразнена кожа на бебетата при носенето на памперсите.

 

6. Алое вера – много ефикасно успокояващо кожата средство, което притежава противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие. Алоето съдържа витамин Е и много други съставки, които са подходящи при лечението на различни възпаления, изгаряния, сърбежи и раздразнения на кожата.

 

7.Лимонов сок – той е друг много ефикасен домашен лек против сърбежи по кожата. Лимонът съдържа лимонена киселина, която има противовъзпалително, антисептично и успокояващо действие.  Изстискайте лимонов сок върху мястото и оставете сокът да изсъхне. Другият начин е да изстискате лимонов сок върху марля и да я поставите върху мястото където е сърбежа. Може да приложите този компрес няколко пъти на ден.

 

 

Източник: www.prevention.com; youqueen.com; www.gerson.org
Източник снимка: marin/freedigitalphotos.net