Няколко неподозирани причини за напълняването ни

Ние всички знаем, обичайните заподозрени зa повишаването на телесното ни тегло; заседнал начин на живот, сладки напитки, пържени хра .... 2015-01-04T20:57:09+00:00 Здравни Статии

Ние всички знаем, обичайните заподозрени зa повишаването на телесното ни тегло; заседнал начин на живот, сладки напитки, пържени храни, алкохолни напитки и дори генетичното предразположение при някои от нас. Съща така знаем много добре как можем да се справим с наднорменото тегло: упражнение, диета с ниско съдържание на мазнини  и цялостна промяна на начина на живот.

 

В някои случаи, обаче,  тези мерки не са много ефективни и се получава точно обратното, а именно качване на още килограми и в най-добрия случай задържане  на същото тегло. Това е така защото на телесното ни тегло влияят и други фактори, за които малко от нас си дават сметка, че оказват влияние.

 

1. Лекарства –  антидепресантите, лекарства за високо кръвно налягане могат да имат неприятен страничен ефект зависимост от индивида и дозировката, а именно напълняване. Те водят до незначителни промени в метаболизма на тялото и увеличаване на апетита, което е достатъчно да причини увеличение на теглото за по-малко от месец.

 

2. Заболявания – диабетът също предизвиква покачване на теглото при пациентите. Инсулинът при диабетиците не се произвежда в оптимални количества и поради тази причина захарите се превръщат в мазнини.

 

Друга основна причина за повишаване на теглото е заболяването хипотироидизъм. При това заболяване тялото има забавен метаболизъм, тъй като количеството на хормона на щитовидната жлеза се произвежда в недостатъчни количества. Напълняването става лесно, тъй като не се изгарят достатъчно калории за деня.

 

3. Хормонален дисбаланс – той също може да бъде в резултат на медикаменти и може също така да се разглежда като част от следродилната депресия. Друга причина за хормоналния дисбаланс може да бъде менопаузата. Жените престават да произвеждат естроген след менопаузата и започват да се натрупват мазнини в областта на корема.

 

Синдромът на поликистозните яйчници е друг хормонален проблем най-вече при жени в детеродна възраст. Жените с това заболяване, за съжаление, са резистентни към инсулин, което води до увеличаване на теглото.

 

4. Липсата на сън – липсата на сън води до реакция на стрес във организма, което води до по-активно съхранение на мазнини. В същото време, страдащите от безсъние ядат през нощта, за да убият времето. Липсата на сън, освен това, може да предизвика промени в хормоналните нива и по този начин се увеличават апетита и глада.

 

5. Стрес и депресия – хората, които са под постоянен стрес, инстинктивно консумират повече храна, като в повечето случаи това им носи някакъв успокоение и така влизат в един порочен кръг – ще консумират все повече храна за да се успокоят. При стресови ситуации в организма се отделя хормона на стреса – кортизол, който повишава апетита.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.wholeliving.com
Източник снимка: www.pixabay.com