Няколко признака, чрез които можем да разберем, че сме заразени с паразити (глисти, острици)

Повечето от нас си мислят, че заразяването с паразити е по-вероятно в по-бедните и слабо развити страни или в резултат на нехигиеничните .... 2015-06-29T21:43:32+00:00 Здравни Статии

Повечето от нас си мислят, че заразяването с паразити е по-вероятно в по-бедните и слабо развити страни или в резултат на нехигиеничните условия. Смята се, че голям процент от хората са заразени с паразити без дори да подозират.

 

Паразитите могат да причинят широк спектър от симптоми и често остават неразкрити и недиагностицирани. Симптомите могат да бъдат много общи и изобщо да не насочат лекуващия лекар към възможността за заразяване с паразити (глисти или острици).

 

Ето възможните начини, по които можем да се заразим:

 

– недопечено месо
– неизмити плодове и зеленчуци
– при контакт с животни
– предаване чрез секс
– ухапвания от насекоми
– заразена вода

 

Основни признаци при заразяване с досадните паразити (глисти или острици):

 

1. Усещане, че сте прекалено общителни или непохватни – изследвания са доказали, че паразитите могат да окажат влияние върху поведението на заразения. Един определен вид паразит (Toxoplasma gondii ) влияе върху допаминовите нива в организма, които карат пациента да поема повече рискове и да не усеща страх.

 

2. Внезапни събуждания през нощта – учените предполагат, че паразитите имат свой собствен биологичен ритъм и че те могат да станат активни посред нощ. Определен вид паразити са в състояние да стимулират пациента да произвежда определени антитела, които се свързват с различни протейни. Този вид дейност може да доведе до химични промени, които водят до хиперактивност на страдащия в различни моменти от денонощието.

 

3. Петна в очите – много видове паразити причиняват смущения в зрението. Много видове паразити, включително тези, които причиняват лаймската болест водят до различни очни инфекции и дори има случаи, в които паразите се разполагат в самите очи.

 

4. Хронични храносмилателни проблеми, дори и при балансирана и здравословна диета – паразитите могат да повлияят  баланса на течностите в червата и да предизвикат запек или диария. Други проблеми с храносмилането могат да включват спазми, газове и подуване на корема или лошо усвояване на хранителните вещества. Нахлуването на чужди организми в червата могат да причинят понижаване на имунитета, което може да направи страдащия податлив на всяко едно леко заболяване.

 

Паразитите се диагностицират чрез изследване на червата. Природните методи, които могат да се използват са различни билкови комбинации, пробиотици, ябълков оцет или етерични масла.

 

Ето няколко билки, които могат да ви избавят от глистите:

 

1. Огниче/гърличаво биле, леплива куча лобода/(Chenopodium botrys L.) – притежава противоглистно действие. Масло от огниче се дава в 2 единични дози дневно по толкова капки на колкото е детето, в разстояние на 1 час сутрин на гладно; 2 часа след това се дава бързо и силно действащо очистително. Възрастните вземат по 20 капки единична доза. Лечението не трябва да се повтаря по-рано от една седмица.

 

2. Морков(Daucus carota) – суровите моркови имат умерено глистогонно действие. Сокът от моркови, както и полученото от него етерично масло отначало възбуждат, а след това парализират мускулатурата на чревните глисти и по този начин облекчават изхвърлянето им. Лечението с моркови може да се опита главно при слаби деца, при които прилагането на по-ефикасните противоглистни лекарства може да е свързано с рискове от отравяне.

 

3. Вратига(Tanacetum vulgare) – притежава противоглистно действие. При предозиране могат да се получат стомашно-чревни разстройства, гадене, повръщане, диария, а в много големи дози етеричното масло на вратигата 2-3 г може да предизвика гърчове и смърт!!!

 

 

Източник: www.nlm.nih.gov ; www.mindbodygreen.com; www.scientificamerican.com
Източник снимка: stockimages/www.freedigitalphotos.net