Няколко причини защо трябва да използваме повече краве масло

Кравето масло може да превърне всяка храна във произведение на изкуството, но незнайно защо, десетки години, кравето масло бе пос ....... 2015-02-03T15:59:01+00:00 Здравни Статии

Кравето масло може да превърне всяка храна във произведение на изкуството, но незнайно защо, десетки години, кравето масло бе посочвано като главния виновник за затлъстяването и появата на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Сега ще ви представим няколко основателни причини, защо трябва да консумираме краве масло:

 

1. То е богато на мастноразтворими витамини – такива са витамин А, витамин К и витамин Е. Витамините А и Е можете да си ги набавите от много други храни (зеленчуци, меса и др.), но витамин К все по-рядко присъства в диетата ни. Той е изключително полезен за тялото ни. Участва в метаболизма на калция и недостатъчният му прием е свързан с много сериозни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак и остеопороза.

 

2. Кравето масло е богато на здравословни наситени мазнини –  последни изследвания доказват, че няма връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдови заболявания.

 

Наситените мазнини, повишават нивата  на “добрия“ холестерол и превръщат “лошия“ холестерол във форма, която е полезна за здравето ни. Допълнително, маслото съдържа и друг вид мазнини, които се метаболизират по различен начин от останалите. Те водят до засилване на усещането за ситост и стимулират изгарянето на мазнините.

 

3. Кравето масло намалява повече риска от сърдечно-съдовите заболявания в сравнение с маргарина. През цялото време ни се натяква да консумираме “здравословния“ маргарин, но всъщност той съдържа вредните преработени транс мазнини, които водят до различни заболявания.

 

4. Кравето масло е богато на конюгирана линолова киселина – тази мастна киселина има мощен ефект върху метаболизма и всъщност се предлага на пазара като добавка за отслабване. Линоловата киселина има противоракови свойства, намалява процента на телесните мазнини.

 

5. Кравето масло се свързва с по-нисък риск от напълняване – основният въпрос винаги е бил, как да консумираме млечните продукти така, че да не приемаме мазнините, а да усвоим калция в тях. Всъщност мазнините в млечните продукти, включително и кравето масло са здравословни и не трябва да се плашим от тях.

 

Изследвания са доказали точно обратното, че високото съдържание на мазнини в млечни продукти не води до повишаване на риска от метаболитни заболявания и е свързано със значително намаляване на риска от затлъстяване

 

 

Източник: www.whfoods.com; https://www.organicfacts.net; www.greenmedinfo.com
Източник снимка: www.pixabay.com