Няколко съвета за справяне със слабите и чупливи нокти

Голямата чупливост на ноктите може да се дължи на факта, че ноктите ви са твърде сухи, или пък много меки. Други причини за нама ... 2015-07-20T15:58:31+00:00 Здравни Статии

Чупливите нокти, които се обелват и се чупят лесно, са често срещано оплакване.

 

Голямата чупливост на ноктите може да се дължи на факта, че ноктите ви са твърде сухи, или пък много меки. Други причини за намалената здравина на ноктите ни могат да бъдат:

 

1. Напредването на възрастта
2. Продължителната употреба на лакове
3. Излагането на ноктите на влага при миене на чинии, плуване и т.н.
4. Наличието на гъбички по ноктите – при гъбична инфекция, ноктите задебеляват, повърхността им е неравна, наблюдава се оцветяване на нокътната плочка.
5. Наличието на по-сериозен здравословен проблем като анемия, псориазис, астма. Все пак, не всяка промяна на ноктите ви означава, че сте болни.

 

 

Трябва да знаете, че ако забележите някаква промяна във външния вид на ноктите ви трябва да отидете на дерматолог.

 

Поради това, здравните специалисти често имат две препоръки:

 

1. Нанасяйте хидратиращ крем ежедневно
2. Избягвайте контакта с различни химични вещества

Ето няколко съвета за здрави и красиви нокти:

 

1. Изрязвайте ноктите си редовно – така ще се предпазите от досадното чупене на ноктите ако ги закачите някъде.

 

2. Изполвайте редовно овлажняващ крем за ръце – по този начин ще хидратирате не само кожата на ръцете, но и самите нокти. Така те ще изглеждат по-здрави.

 

3. Всяка вечер нанасяйте малки количества вазелин върху ноктите и кожата около ноктите. Също така може да използвате за целта и рициново масло, то съдържа много витамин Е, който е изключително полезен за вашите нокти.

 

Няколко съвета за справяне със слабите и чупливи нокти4. Потапяйте ноктите си в зехтин всяка вечер в продължение на 2-3 минути. Това ще направи ноктите ви по-силни и по-здрави. Не трябва да държите ноктите си в зехтина повече от 5 минути на ден, това може да ги съсипе.

 

5. Избягвайте използването на лакочистители съдържащи ацетон, тъй като те изключително много изсушават ноктите и те стават чупливи.

 

6. Приемайте биотин (витамин В7), в комбинация с цинк, допринася за поддържането на здрави и твърди нокти.

 

7. Не използвайте чужди пили. Тъй като по този начин може да пипнете различни инфекции и най-вече гъбички, които са изключително упорити.

 

8. Също така изрязването на кожичките може да доведе до заразяване с гъбички. Кожичките около ноктите не са просто досаден козметичен проблем, те имат своята защитна роля.

 

 

Източник: www.medicinenet.com; www.wikihow.com;
Източник снимка: FrameAngel/freedigitalphotos.net
Снимка 1: Stuart Miles/freedigitalphotos.net