Няколко съвета, с които ще предотвратим появата на диабет (захарна болест)

Една четвърт от хората не знаят, че имат диабет - страшна действителност, която в повечето случаи се пренебрегва. Най-характерните .............. 2014-10-23T21:24:24+00:00 Здравни Статии

Една четвърт от хората не знаят, че имат диабет – страшна действителност, която в повечето случаи се пренебрегва.  Най-характерните усложнения на диабета са: инфаркт, мозъчен инсулт, заболявания на очите, бъбречна недостатъчност, невропатии и др.

 

Повечето случаи са свързани с  диабет тип 2. Това е  състояние  характеризиращо се с инсулинова резистентност, което означава, че клетките не успяват да реагират на инсулина. При диабет тип 1, панкреасът не произвежда достатъчно инсулин.

 

Добрата новина е, че диабет тип 2 е до голяма степен предотвратим. Вижте съветите с помощта, на които можем да се предпазим от коварната болест.

 

– Намалете телесното тегло. Наднорменото тегло е голям рисков фактор за появата на диабет. При загубата на 2 кг телесна маса, рискът от диабет намалява с 16 %.

 

– Придържайте се към нисковъглехидратна диета богата на растителни фибри. Консумацията на плодове и зеленчуци намалява риска от появата на диабет. Трябва да се избягват храни богати на транс-мазнини,  наситени мазнини и захар.

 

– Пийте повече вода и избягвайте консумацията на подсладени напитки. Съдържащата се  в тях захар повишава риска от появата на диабет.

 

– Извършвайте по-интензивна физическа дейност. Физическата активност прави клетките по-чувствителни към инсулина и по този начин той по-бързо води до нормализиране на кръвната захар.

 

– Намалете стреса. При стресови ситуации се отделят хормони, които повишават нивтото на кръвната захар. Правете физически упражнения или намерете хоби, с което ще намалите нивото на стреса.

 

– Повече сън означава по-малък риск от диабет. Хроничната липса и ниското качество на сън водят до затлъстяване и отключване на диабет.

 

 

Източник: www.helpguide.org; www.betterhealth.vic.gov.au; www.medicinenet.com
Източник снимка: antpkr/freedigitalphotos.net