Няколко трика с помощта, на които ще премахнем неприятните мазоли

Всъщност, образуването на мазоли е защитна реакция на организма. Натрупването на течност под формата на мехурче създава допълнителна преграда 2016-04-10T22:47:35+00:00 Здравни Статии

Независимо, че триенето на кожата в някоя част от обувките е най-честата причина за образуването на мазоли, има и други причини за появата на мазоли. Изгаряния, слънчеви изгаряния, контакт с дадено алергезиращо вещество, химичен агент и др. също могат да причинят образиването на болезнени мехурчета. Дори при някои редки кожни заболявания и вируси като херпес зостер се наблюдават мехури по кожата.  Кожата на ръцете и краката е най-податлива на образуването на мазоли, тъй като в тези области кожата е тънка.

 

Всъщност, образуването на мазоли е защитна реакция на организма. Натрупването на течност под формата на мехурче създава допълнителна преграда между източника на натиск и по-дълбоките слоеве на кожата и по този начин мазола има защитна функция. В такъв случай е по-добре да оставим мазола без да го третираме с каквото и да е било. Но сме сигурни, че този вариант не ви устройва и всеки би искал да премахне тези неприятни мазоли.

 

Ето няколко предложения от нас, с които можете да се справите с неприятните мазоли:

 

1. Гел от алое вера това едно от най-добрите средства за справяне с мазолите. Алое вера премахва възпалението, подуването, болката и хидратира кожата и по този начин премахва дискомфорта. Освен това, гелът от алое вера премахва опасността от развитието на инфекция.  Просто намажете мазола с чист гел от алое вера и оставете да изсъхне напълно. Можете да повторите до 2-3 пъти на ден, докато кожата не оздравее.

 

2. Етерично масло от лавандула и чаено дърво – лавандуловото етерично масло е с леко антисептично и обезболяващо действие и помага за по-бързото заздравяване на кожата. Маслото от чаено дърво, от друга страна е естествено антибактериално средство. Заедно те са много ефикасен лек против мазоли. Опитайте студен компрес чрез накисване на чиста и мека кърпа в чаша хладка вода с няколко капки от етерично масло от чаено дърво и лавандула. Задръжте компреса за няколко минути и повтаряйте процедурата няколко пъти на ден. Не забравяйте, никога не използвайте етерични масла директно върху кожата. Винаги ги разреждайте с чиста вода.

 

3. Зелен чай – той съдържа мощни антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, които намаляват подуването и болката. Накиснете едно или две пакетчета зелен чай в малко количество топла вода и да се  накисне в продължение на 30 минути. След охлаждане на течността, напоете памучен тампон и го наложете върху мазола в продължение на няколко минути. Можете да повторите процедурата 3-4 пъти на ден, докато мазола изчезне.

 

4. Конски кестен – той е ефективен срещу кожни раздразнения, които са придружени с оток. За да използвате конски кестен за премахването на мазолите, препоръчваме компрес с 1 чаена лъжичка тинктура от конски кестен разтворена в около 1 чаша хладка вода. Потопете мека кърпа или памучен тампон в разтвора и приложете върху мазола за 20 минути. Можете да повторите няколко пъти на ден, докато оздравее.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.everydayhealth.com; www.blisterprevention.com
Източник снимка: Keerati/www.freedigitalphotos.net