Облепиха – суперплодчето суперхрана

Облепихата е една от няколкото известни супер-храни. Защо тези малки плодчета са станали толкова известни? Причината е в това, че след като 2014-07-14T08:10:47+00:00 Здравни Статии

Облепихата е една от няколкото известни супер-храни. Защо тези малки плодчета са станали толкова известни? Причината е в това, че след като били изследвани лабораторно, за да се установи състава им, се оказва, че те съдържат едновременно множество разнообразни витамини, полезни киселини, етерично масло и са един от рекордьорите по съдържание на витамин С.

 

Другата изненада е, че формулата на витамин С в облепихата е устойчива дори при високи температури. Тоест дори да сварите облепихата, тя ще запази своите ценни качества.

 

Явно, че майката природа се е погрижила за нас, като е „капсулирала” в тези малки оранжеви плодчета необходимите ни за живот витамини. Тези витамини са особенно ценни в северните страни, където това растение е често срещано. Облепихата съдържа 400 до 1200 мг витамин С на 100 гр плодове / аскорбинова киселина/, провитамин А / каротин/, витамините B1, B2, PP, флавоноиди – които са известни антиоксиданти и забавят стареенето на клетките. А също много други полезни органични киселини, полинаситени киселини, ценно етерично масло, ценната Омега 7 мастна киселина.

 

Поради силното си витаминизиращо и антиоксидантно действие, тя се приема широко като храна, а също така е една от основните козметични съставки в съвременните натурални козметични средства. Облепихата стяга, забавя стареенето, храни с минерали и масло кожата.

 

Това супер-плодче бива наричано още морски зърнастец или царска ягода. То е леко кисело на вкус, поради съдържащия се в него витамин С и други полезни киселини. Може да се приема, като се добавя сушено например в сутрешното мюсли по 1 пълна супена лъжица. Може да се прави чай, компот, сладко от сушените плодове, тъй като в България засега не се предлагат сурови. А и в сушената облепиха се запазват ценните качества и вещества.

 

В народната медицина облепихата се използва при лечение и профилактика на много заболявания. Показания за използването на морски зърнастец има при авитаминози, отслабен имунитет, изгаряния, рани, язви по кожата и по лигавиците, язва на стомаха и дуоденална язва. Заболявания на гърлото и хранопровода, кожни заболявания, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания, чернодробни заболявания, намаляване на потентността при мъжете.

 

За любителите на домашно правената козметика, може да се приготви маска. Една супена лъжица сушени плодове се сваряват докато омекнат, водата се прецежда и може да се пие като чай. А плодовете се претриват през малка метална цедка. Кашичката се смесва с лъжица заквасена сметана и се поставя на измита кожа. Добре е предварително да тествате на вътрешната част на ръката за свърхчувствителност на кожата.

 

 

Източник: www.bilki.bg/ Автор: Anna Ilieva
Източник снимка: http://en.wikipedia.org