Облепиха

Облепиха

Hippophae Rhamnoides Сем. Eleagenaceae

 

хипофе, ракитник, морски зърнастец

 

ОПИСАНИЕ:Висок до 6 м, разклонен, бодлив храст. Кореновата система е силно развита. Листата са дребни, линейни или линейно-ланцетни., отгоре голи и зелени, до 8 см дълги, тесни, целокрайни, с къси дръжки. Както листата, така и най-младите клонки и околоцветникът са покрити със сребърнобели люспи. Цветовете са еднополови, жълтеникави, разположени на отделни растения. Женските цветове са еднополови, жълтеникави, разположени на отделни растения. Женските цветове са единични, дребни, разположени в пазвите на листата. Те са с тръбест, слабо двуразделен околоцветник и с едногнезден яйчник. Мъжките цветове са събрани в странични, почти сферични групички. Всеки цвят е снабден с 2 околоцветни лисчета и с 4 тичинки. Плодовете са обикновено топчести, оранжевожълти, сочни, лъскави, само с една костилчица. Вкусът на свежия плод е слабо нагарчащ. Цъфти в началото на лятото. Плодовете узряват през септември-декември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Почти в цяла Европа, Авганистан, Хималаите, Тибет, Монголия. У нас се среща около Варна и край морето.

 

ДРОГА: Зрелите плодчета

Плодчетата съдържат витамин С, В2, Е, фолиева киселина, тлъсто масло, в състава на което влизат глицеридите на олеиновата, стеариновата, линолевата и палмитиновата киселина. Съдържат също и каротиноиди, кзеаксантин и физален. Съдържат още дъбилни вещества, захари, органични киселини, тлъсто масло. От пресните плодчета са изолирани още кемпферол, кверцетин и др.

Семената съдържат витамините В1, В2, и Е, каротин и тлъсто масло. Листата съдържат значително количество витамин С, каротин, дъбилни вещества.

В листата и плодовете са намерени флавоноиди. Кората на растението съдържа значителни количества дъбилни вещества. От нея са изолирани серотонин и алкалоидът хипофеин и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Плодчетата като поливитаминно средство във вид на пулп, консервиран със захар (45 части плодчета и 55 части захар), или във вид на различни сокове, пюрета, сладка, вина и др. Установено е, че тези продукти запазват ценните витаминни свойства на плодовете, приятния им вкус и характерния им аромат.

От друга страна, е установено, че витамин С, съдържащ се в плодовете, е много стабилен към въздействието на температурата, светлината и металните йони. Тлъстото масло не е токсично и има епитилизиращо, гранулиращо и анестезиращо действие, поради което се прилага в гинекологичната практика, при бавно зарастване на рани и при лъчеви поражения.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – www.BioLib.de; commons.wikimedia