Овес посевен

Овес посевен

Avena sativa L. Сем. Poaceae – Житни

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение с брадат корен. Стеблото кръгло, кухо в междувъзлията и плътно във възлите, до 1 м високо. Листата линейно ланцетни грапави. Цветовете зелени с дълги осили, по 2 в класчета, събрани по много в разперена многоцветна метлица с гола несъчленена ос. Плодът удължено зърно с надлъжна бразда, сраснало с плевиците. Цъфти юни-юли.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Отглежда се като зърнена фуражна култура из цялата страна. Културен вид.

 

ДРОГА: Овесено брашно; овесена слама.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Седативно.

При остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, ентерити, колити) добро помощно средство е кашицата от овесено брашно или овесени ядки. Овесените ядки се препоръчват и при чревни разстройства.

Поради богатото си съдържание на силициева киселина овесената слама, накисната в топла вода във вана, е добро облекчаващо средство при подагра и ревматизъм. ½- 1 кг ситно нарязана овесена слама се вари 30 минути с няколко литра вода, след това се прецежда и отварата се прибавя към топлата вода във ваната за вода.

Силна отвара от овесена слама и дъбови кори е добро средство при потене на краката(баня на краката с продължителност 15-20 минути). 300 г овесена слама на кофа вода.

Особено добре действа на изтощени хора след продължително боледуване отвара от овесени зърна с мед. Овесена отвара с мляко и мед: чаша овес се заливат с 5 чаши вода, изварява се до половина. Прецежда се и към отварата се прибавя равно количество мляко (около 2 чаши), отново се възварява. Тогава се прибавят 4 чаени лъжички мед (може и повече – по вкус) и пак се възварява. Получената приятна и калорийна напитка се употребява затоплена на 2-3 пъти за един ден.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia