Одобриха “женската виагра“, но с редица ограничения при приема й

Американската агенция по храните и лекарствата одобри хапче, което има за цел да увеличи желанието на жената за секс - противоречиво .... 2015-08-22T23:21:38+00:00 Здравни Новини

Американската агенция по храните и лекарствата одобри хапче, което има за цел да увеличи желанието на жената за секс – противоречиво решение, взето след продължителна лобистка кампания на създателите на розовото хапче.

 

Агенцията наложи необичаен брой ограничения за това на кой може да се предпише лекарството с цел минимизиране на риска от появата на странични ефекти.

 

Хапчето ще бъде продавано в щатите под името Ади. Агенцията изисква производителят на Ади – Sprout Pharmaceuticals специално да обучават лекарите и фармацевтите, които го отпускат. Само обучени лекари ще имат право да предписват хапчето. Другата задача на лекарите и фармацевтите е да следят за появата на нежелани лекарствени реакции сред жените, които го ползват.

 

Основното предупреждение към жените е никога да не употребяват алкохол по време на приема на лекарството и се подчертава опасността от внезапна слабост, която може да се окаже опасна по време на шофиране.

 

Критиците казват, че лекарството не е трябвало да бъде одобрявано поради множеството странични ефекти. Но агенцията по лекарствата е взела това решение защото няма друго лекарство, което да помага на жените с тежка липса на сексуално желание, наречено хипоактивно сексуално желание.

 

Агенцията е отхвърляла лекарството два пъти в миналото, след това фармацевтичната компания Sprout Pharmaceuticals купува правата за производството на лекарството от друга фармацевтична компания – Boehringer Ingelheim. Основният довод на фирмата производител, че трябва да има такъв вид хапче на пазара е, че мъжете имат по-богат избор на лекарства при сексуална дисфункция, за разлика от жените, които нямат никаква алтернатива.

 

Ади действа по-различен начин от лекарствата предназначени за мъжете за лечение на сексуална дисфункция. „Дамската виагра“ влияе върху серотинина, той играе важна роля при регулирането на агресивността, телесната температура, настроението, съня, повръщането, кръвосъсирването, сексуалността и апетита. Повлияването на серотонина води до повишаване на сексуалното желание при жените.

 

 

Източник: http://www.nbcnews.com
Източник снимка: antpkr/www.freedigitalphotos.net