Основни признаци при недостиг на витамин Е

Витамин Е е съществена част от хранителния режим на човека. Този витамин играе ролята на антиоксидант и поддържа нормалното съотношение на 2016-02-19T19:34:35+00:00 Здравни Статии

Витамин Е е съществена част от хранителния режим на човека. Този витамин играе ролята на антиоксидант и поддържа нормалното съотношение на липидите в кръвта. В днешно време е все по-трудно да си набавим така необходимите витамини, дори и витамин Е заради ГМО-храните и високата степен на преработване на храната, която използваме. Сега ще ви посочим основните признаци и смптоми, които могат да ви наведат на мисълта, че страдате от недостиг на витамин Е.

 

1. Основен признак за недостик на витамин Е при децата е мускулната слабост, която с напредването на възрастта засяга мозъка, гръбначния стълб и черния дроб. Усещането за мускулна слабост може да се наблюдава и при възрастни.

 

2. Друг признак е сухата коса и косопадът. Големи количества от приеманият витамин Е е за укрепването на косата и нейното здраве.

 

3. Намалено либидо – недостигът на витамин Е може да доведе до намалено желание за секс. Ако сте установили такъв симптом се обърнете към лекар.

 

4. Катарактата е друг признак за наличието на недостиг на витамин Е. Катарактата е заболяване, при което се наблюдава помътняване на лещата. То се развива в двете очи. Витамин E предлага естествена защита срещу това заболяване.

 

5. Друг признак за недостиг на витамин Е са мускулните крампи. Мускулните крампи представляват неконтролируеми мускулни съкращения преминаващи в болезнени спазми, които могат да са с различна продължителност. Внезапните болезнени крампи може да са признак на недостиг на витамин Е.

 

6. Недостигът на витамин Е може да доведе до повишена чупливост на червените кръвни клетки. Еритроцитите пренасят кислород чрез хемоглобина, който се намира вътре в тях. Ако червените кръвни клетки са чупливи не могат да изпълняват пълноценно функцията си да пренасят кислород и въглероден диоксид през тялото, което се отразява върху цялостното ни състояние.

 

7. Друг признак за недостиг на витамин Е е бавното заздравяване на рани.

 

Храни съдържащи витамин Е

Ядките, семената и растителните масла са сред най-добрите източници на алфа-токоферол, значителни количества витамин Е са налични и в зелените листни зеленчуци. Ето малко по-подробен списък на храните съсържащи витамин Е:
1. Маслото от пшеничен зародиш съдържа най-много витамин Е
2. Слънчогледови семки и слънчогледово олио
3. Бадеми
4. Лешници
5. Фъстъчено масло
6. Фъстъци
7. Спанак
8. Авокадо
9. Броколи
10. Брюкселско зеле
11. Пресен лук
12. Пъстърва
13. Зехтин
14. Скариди

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; emedicine.medscape.com; www.newsmax.com
Източник снимка: www.pixabay.com