Отбелязваме Световния ден за борба с наркоманиите

26 юни е Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На тази дата хората 2014-06-26T18:56:05+00:00 Здравни Новини

26 юни е Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г.

 

На тази дата хората по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркозависимостта. Милиони хора по света и техните семейства са жертва зависимостта от наркотични вещества.

 

В тази връзка у нас се организират редица инициативи.

 

Ямбол. С младежки хепънинг под мотото: „Изборът да си НЕзависим е само ТВОЙ“ ще приключи кампанията, насочена срещу употребата и разпространението на наркотици сред подрастващите. Инициативата е на Комплекса за социални услуги на деца и възрастни – Ямбол, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Общинския съвет за наркотични вещества, Превантивно информационния център по наркомании и Детска педагогическа стая при РУП – гр. Ямбол.

Хепънингът ще се проведе на 26 юни /четвъртък/ от 17.30 часа в пространството пред входа на Младежки дом „Георги Братанов“. По време на събитието ще бъдат официално наградени и победителите в конкурсите за есе и рисунка.
Кампанията е посветена на Международния ден за борба с наркоманиите – 26 юни. До момента бяха проведени срещи и беседи с ученици от ямболски училища, раздадени бяха информационни материали, предназначени както за децата, така и за възрастните. В рамките на кампанията се проведе и викторина.

 

Шумен. В училищата здравни специалисти ще изнесат лекции на тема: „Наркотици и зависимост“, пише shumen.topnovini.bg. Ще бъде проведена информационна медийна кампания за обществеността, а на сайта на Регионалната здравна инспекция ще бъде публикуван материал за вредното въздействие на наркотиците. Ще бъдат аранжирани и три витрини, които ще бъдат ситуирани през сградата на РЗИ – Шумен, пред Диагностично-консултативен център 1 (поликлиниката) и Шуменския университет. В рамките на инициативата по Международния ден за борба с наркоманиите е включено и обучение по подхода „Връстници обучават връстници“ на тема: „Превенция на употребата на наркотици“, което ще се проведе съвместно с младите доброволци от БЧК и Общинския здравен център.
На 26 юни в залата на здравната инспекция ще бъдат прожектирани видео материали, отново посветени на вредното влияние на наркотиците.

 

Габрово. „Приказка за зеленоокия принц“ е името на театралната постановка, която Общински съвет по наркотични вещества, Център за обществена подкрепа при Община Габрово и Театрална формация „Гаргара“ организират съвместно по случай 26 юни – Световен ден за борба с наркотиците и нелегалния трафик, предаде Дарик.
Събитието ще бъде проведено в сградата на НЧ „Христо Смирненски 1949″, в кв. Русевци, от 18:00 часа. На импровизирана сцена в читалището доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества, потребители на Центъра за обществена подкрепа и актьори от Театрална формация „Гаргара“ ще представят премиерата на съвместната си постановка, чрез която заявяват категоричната си позиция в борбата срещу дрогата.

 

Хасково. Тридневната общинска инициатива „Хасково срещу дрогата“ продължава с откриването на изложбата „Книгите срещу дрогата“ в регионална библиотека „Христо Смирненски“ и представянето на вярвания, обичаи, наричания и ритуали „Задал се е ведър ден, Еньовден“ в Художествена галерия „Атанас Шаренков“, пише haskovo.info.
В регионалната библиотека са подредени над 80 заглавия, посветени на превенцията и борбата с наркотиците. В инициативата се включиха и младите художници от школата по изобразително изкуство „Арт тайм“ при Младежкия център с ръководител Камелия Кехайова. Сред децата, които показаха свои рисунки са: Драгомир Ванчев, Емилия Николова, Катя Сотирова и Мирта Вълева.
Днес от 18 часа в театър „Иван Димов“ ще е церемонията по връчване на наградите от тематичния конкурс.

 

Велико Търново. Кампания под мотото „Не превръщай ценностите в прах…“ стартира във Велико Търново по повод Международния ден за борба с наркоманиите, пише още Дарик. Организатори са Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Превантивно-информационния център по наркомании, Младежкият дом, Център „Амалипе“, Младежката организация на БЧК и Ученическият клуб на здравето „Живей“.

 

За 12,00 часа днес пред Централната поща в старата столица е предвидена информационна акция, включваща позициониране на арт-инсталация „Не превръщай ценностите в прах“ (по идея на художниците Сава Костадинов и Валентин Донев), на която преминаващите граждани ще могат да изразят своето отношение по проблема.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: m_bartosch/www.freedigitalphotos.net