Отвара от магарешки бодил – за здрав черен дроб и цялостно здраве

Терапевтичен ефект: активната съставка на белия трън е силимарин, комбинация от три различни флавоноида, която поддържа стените на клетките на черния дроб и предотвратява проникването на отрови 2016-09-01T08:04:33+00:00 Здравни Статии

Растението е масово разпространено в умерения пояс, особено в Европа, пренесено е в Америка. У нас се среща по сухите и буренливи места, край пътищата и оградите, из посевите като плевел и другаде в цялата страна, предимно в низините.

 

В дрогата е установено наличие на алкалоиди, сапонини, дъбилни вещества, витамин C. Изолирани са също 3 фенолни съединения, за две от които е установено, че имат действието на танини. Установено е наличието на холин и стахидрин. В плодовете е установено съдържанието на тлъсто масло (до 23%), което е подходящо за употреба за домакински цели и за горене. Цветното легло съдържа инулин.

 

Как да направим чай от магарешки трън (бял трън):

 

Намачкайте 1 с.л. семена от бял трън в хаванче. Добавете 3 чаши вода и варете. Оставете да се запари за около 20 минути и прецедете. Пийте 1 чаша 30 минути преди ядене сутрин, обед и вечер, както и точно преди лягане. След 2-3 дни, да се намали приема до 3 пъти на ден.

 

Терапевтичен ефект: активната съставка на белия трън е силимарин, комбинация от три различни флавоноида, която поддържа стените на клетките на черния дроб и предотвратява проникването на отрови вътре в тях. Той също така стимулира регенерацията на тези клетки. Горчивите вещества и аминокиселините подпомагат поддържането на цялата храносмилателна система.

 

Силимарин като тоник за черния дроб – хората с остри чернодробни проблеми трябва да следват лечение за шест седмици с чай, направен от семената на белия трън няколко пъти в годината. Тази програма за лечение най-често се препоръчва за хора с увреждане на черния дроб, причинени от прекомерния прием на алкохол и с цироза.

 

Как работи силимарина – той предпазва черния дроб от отравяне по два начина: променя клетъчните стени на черния дроб, така че е много трудно за токсините, като въглероден тетрахлорид, да проникнат в клетките. Силимаринът също стимулира деленето на клетките, което води до по-бързото възстановяване на черния дроб.

 

Листата от мента увеличават ефективността на чая от бял трън и подобряват вкуса му. Когато правите чая, добавете 1 супена лъжица листа от мента към белия трън.

 

Според други показания магарешкия трън е в състояние да подобри сърдечната дейност и да повиши в резултат на това пониженото артериално налягане. Допуска се, че растението оказва и известно противомикробно действие. Магарешкият трън се прилага и външно при фурункулоза, като за целта се препоръчва използването на сок от пресни листа. Цветните кошнички на растението се предлагат за външно прилагане при обриви на кожата и при вторични кожни инфекции.

 

Лечебни смеси: За подобряване на здравето на черния дроб

 

30 гр семена от бял трън
30 гр листа от мента
15 гр копър от семена

 

Подгответе този чай с горните билки. Това е терапевтична смес, която може да се използва за дълъг период от време, за да се предпазят чернодробни клетки без странични ефекти. Пийте 3 чаши чай на ден.

 

При разширени вени

 

45 гр семена от бял трън
30 гр цветове от невен
30 гр листа от хамамелис

 

Тази билкова смес помага за заздравяването на открити рани на краката; Укрепва стените на вените и уплътнява тъканите около раната. Можете да пиете чая, или да го използвате, за да направите компрес.

 

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com