Отвара от орехови листа – лечебни качества

Чаят от ореховите листа притежава противовъзпалителни свойства и действа срещу устойчивите гъбични и бактериални инфекции. Също така чаят е 2016-06-07T11:49:17+00:00 Здравни Статии

Орехът е безценен дар на природата. Ореховите плодове не са единствените полезни и лечебни части на ореховото дърво. Листата му са също много полезни.

 

Ореховите листа могат да бъдат набрани в свеж вид за дълъг период от време през годината. Въпреки това, през юни, лечебните свойства на ореховите листа са най-силно изразени. Можете да използвате ореховите листа за вътрешно и външно приложение, под формата на компреси или чай.

 

Чаят от ореховите листа притежава противовъзпалителни свойства и действа срещу устойчивите гъбични и бактериални инфекции. Също така чаят е полезен, когато става въпрос за лечение на възпаление на кожата, стомашно-чревния тракт и при акне.

 

Ореховите листа се прилагат нашироко в нашата народна медицина външно, сварени във вид на каша – за компреси като затягащо и антисептично средство при скрофули, екземи, рани, за налагане при хемороиди и др. Против същите заболявания се препоръчва също бани от отварата на листата, както и при болни от рахит, подагра, кожни струпеи, маясъл и др.

 

Листата съдържат до 3% инозит, до 7% минерални вещества, до 5% дъбилни вещества, свободни галова и елагова киселина, до 0,03% етерично масло, горчиво вещество (за което се предполага, че има действие подобно на витамин К).

 

Необходими съставки:

 

– 2 супени лъжици сушени смачкани орехови листа

– 250 мл вода

 

Начин на приготвяне:

 

Сложете листата във водата и оставете на котлона. След като заври, оставете да къкри за около 5 минути. Прецедете течността.

 

Можете да консумирате чая от 2 до 3 пъти на ден.

 

Внимание: Някои хора може да са твърде чувствителни към този чай, което означава, че могат да се появят симптоми като гадене, повръщане и може да се появи болка в стомаха. В случай, че забележите тези симптоми след първата чашка, не приемайте повече чая.

 

 

Източник: wholehealthchicago.com; www.botanical.com; www.wisegeek.com
Източник снимка: www.pixabay.com