Отвара от хризантеми – ползи за здравето ни

Имате ли хризантеми във вашата градина. Ако изсушите листата и цветовете на тези красиви цветя и ги запарите с гореща вода, ще получите отвара, която има редица 2016-05-19T08:48:43+00:00 Здравни Статии

Имате ли хризантеми във вашата градина. Ако изсушите листата и цветовете на тези красиви цветя и ги запарите с гореща вода, ще получите отвара, която има редица лечебни свойства. В Китай, отварата от хризантеми се е използвала като средство за лечението на редица заболявания.

 

Лечебните свойства на хризантемите се дължат на способността им да понижават телесната температура. Поради тази причина, чаят от хризантеми е отлично средство при треска и висока температура. Отварата от хризантеми, с добавен към нея лед, е идеално средство за разхлаждане през горещите летни дни.

 

1. Отварата от хризантеми не съдържа кофеин – в тази връзка, чаша хризантемов чай няма да ви донесе учестена сърдечна дейност, безпокойство, безсъние и други отрицателни ефекти свързани с действията на кофеина. Отварата от хризантеми е идеална за хора, които не трябва да пият кафе.

 

2. Отварата стимулира мозъчната дейност – въпреки, че не съдържа кофеин, хризантемите съдържат вещества, които стимулират умствената дейност, без да разстройват нервната ви система.

 

3. Чаят от хризантеми подобрява храносмилането – за да избегнете проблемите с храносмилането и подуването на стомаха, след всяко основно хранене, може да консумирате по една чаша чай от хризантеми.

 

4. Хризантемата притежава противовъзпалителни свойства – отварата е идеално средство за лечение на възпалено гърло. Тя притежава и антибактериални свойства.

 

5. Отварата от хризантеми стимулира имунната ви система – можете да я консумирате през цялата година. Това качество се дължи на високото съдържание на витамин С в хризантемите. Можете да избегнете инфекциите на горните дихателни пътища, вирусните и бактериалните заболявания като ежедневно консумирате отвара от хризантеми.

 

6. Отварата от хризантеми ни предпазва от появата на бръчки – съдържащият се в нея витамин С забавя процесите на стареене като неутрализира вредното въздействие на свободните радикали.

 

7. Хризантемите помагат за прочистването на черния дроб – този орган се грижи главно за прочистването на тялото от натрупаните токсини и отпадни продукти, в тази връзка, черният дроб е особенно чувствителен при натрупване на токсини. Затова, ежедневната консумация на отвара от хризантеми ще ви помогне да имате здрав черен дроб.

 

Ако при допир с цветовете и листата на хризантемата развиете някакви симптоми на алергия като обриви и сърбеж, то тогава не трябва да консумирате отварата от хризантеми.

 

 

Източник: www.bewellbuzz.com ; www.livestrong.com; www.wisebread.com
Източник снимка: www.pixabay.com