Отменено е решението линейките да връщат болните след отказ от хоспитализация

Отменено е решението, задължаващо екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация ... 2014-08-27T00:10:47+00:00 Здравни Новини

Отменено е решението, задължаващо екипите на „Бърза помощ“ да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Това заяви в ефира на БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.

 

„Това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов (Александър Златанов – временен директор на Центъра на Александър Златанов, бел.ред.), което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено“, каза д-р Гелев.

 

Той обясни, че по време на болничните му д-р Андреева е искала да го освободи от длъжност заради инцидента с починалата журналистка, но той не е получил заповед за това. „Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати една проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след 4 месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат.“

 

„Не мога да кажа, че се е променило нещо към добро. Има издадени няколко заповеди, част от които копират мои, но с други думи. Това което, може би, съществено е станало е едно окръжно писмо до болниците, че при представен болен за хоспитализация и последващ отказ от болницата той да бъде настанен в нея, наш ангажимент е да го върнем в дома му, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи“, каза още той.

 

„От 2006-а г. се чувства недостиг на кадри в спешната помощ. Центърът за спешна помощ редовно призовава желаещите да работят, дори и ако искат на половин или четвърт щат. Погрешна и тенденциозна е тезата, че Гелев не назначава, за да може да раздава ДМС-та“, продължи лекарят.

 

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София приветства заповедта на новия министър Мирослав Ненков, отменяща графика на работа на лабораториите за изследване на острите сърдечни състояния.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: alpeko45/pixabay.com