Отново дебат за доброволната имунизация на децата

Подписка във Фейсбук отвори отново дебата за отмяна на задължителните имунизации на децата у нас. За пет дни 3200 души са се обявили за добро ..... 2015-01-29T22:45:02+00:00 Здравни Новини

Подписка във Фейсбук отвори отново дебата за отмяна на задължителните имунизации на децата у нас. За пет дни 3200 души са се обявили за доброволен избор за ваксинация, а подписката е внесена в институциите.
„В съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор“, мотивират се родителските организации, инициирали подписката.

 

„Самата аз – както и преди, така и сега, продължавам да съм „за“ ваксините, ваксинирала съм моето дете отдавна, но мисля, че ваксините вече започнаха да стават прекалено много, както и прекалено несигурни относно безопасността“, включи се в дебата и Пенка Георгиева от името на обединението на четири пациентски организации „Заедно с теб“.

 

Данните сочат, че в едва 13 европейски страни имунизацията е задължителна, като само в Латвия ваксините са повече, отколкото у нас – 12.

 

В България болестите, срещу които има задължителни ваксини, са девет.
„В Австрия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Германия, Исландия, Ирландия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Англия няма задължителни ваксини, няма и епидемии“, допълва Георгиева.

 

„Въпреки че в тези страни имунизацията е доброволна, там обхватът на ваксинираните е по-висок, отколкото у нас, защото хората не се обучават в интернет и вярват на лекаря си, когато той им каже, че е добре детето им да се ваксинира“, коментира Ангел Кунчев. У нас обхванато от ваксинация е 90-95% от населението. Той допълни, че светът върви към доброволна имунизация, но въпросът е дали в България е постигнато нужното развитие на обществото.

 

Неслучайно във всички страни от бившия Източен блок ваксините са все още задължителни, даде пример той. „Ако посегнем на най-сигурната бариера за общественото здраве, ще имаме голям проблем и след две-три години ще се наложи да вземем обратното решение и да върнем задължителните ваксини„, предупреди Кунчев.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com