ОТОЦИ

Това е състояние, при което се наблюдава натрупване на течности в телесните кухини и извънклетъчното пространство.

 

 

ОТОЦИГорицвет/слети коса/(Adonis vernalis L.) – притежава диуретичен ефект. Прилага се за лечение на отоци. Използва се запарка от дрогата или сама по себе си, или като основа на микстури.

 

 

 

 

ОТОЦИГърбач(Periploca graeca) – притежава диуретично действие. Прилага се при отоци и при заболявания на бъбреците. Съдържащият се в гърбача периплоцин е силно токсичен приложен дори и в малки дози, може да предизвика токсични ефекти!!! От кората на гърбача може да бъде изготвена тинктура с помощта на 40% алкохол. Приложение на тинктурата да става под контрола на лекар.

 

ОТОЦИГорска теменуга(Viola odorata) – притежава диуретично действие. Прилага се при оточни състояния. Две супени лъжици суха оситнена дрога се заливат с 400 мл гореща вода, престоява около 2 часа, след което се прецежда и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

 

 

 

ОТОЦИРунянка/миши уши/(Hieracium pilosella) – притежава диуретичен ефект. По 3-4 лъжички ситно нарязана дрога се заливат с 1 чаша вряща вода и след изстиване се прецежда, изпива се за 1 ден. Дава се под контрол на лекаря.

 

 

 

 

ОТОЦИГорски енчец/златна пръчица/(Solidago virgaurea) – притежава диуретично действие. Българската народна медицина прилага горския енчец при лечението на отоци при чернодробна недостатъчност и при хроничен нефрит. Препоръчва се студеното извличане на активните вещества на дрогата: 6 чаени лъжички ситно нарязана дрога се извличат в продължение на 8 часа с 400 мл студена вода. Това е дозата за 1 ден.