Памук

Памук

Gossypium hirsutum L. Сем. Malvaceae – Слезови

 

памучник

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно тревисто растение, достигащо до 1 м високо. Листата са последователни, с дълги дръжки, сърцевидно изрязани в основата си. Листата са последователни, с дълги дръжки, сърцевидно изрязани в основата си. Листата са по повърхността си с брашнен полеп и са покрити с твърди власинки. Листата са триделни. Цветовете са жълти, едри, кремави или обагрени и с друга окраска, разположени в пазвите на листата. Подчашката е трилистна, несраснала. Чашката е петлистна. Венчето е петлистно, несраснало, по-късно обагрящо се обикновено в червено или в друг цвят. Тичинките са много, сраснали и обхващащи плодниковата дръжка. Плодът е разпуклива кутийка с яйцевидни или овални, гъсто покрити с памучни влакна семена. Цъфтят у нас през юли – август до късна есен.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Вероятно родината е Централна Африка. У нас се култивират нашироко като едногодишни растения почти из цялата страна.

 

ДРОГА: Кората от корените; влакната от семената; семената

Корите от корена съдържат триметиламин и други амини, дъбилни вещества, слузни вещества, госипиева киселина, витамините С и К, следи от етерично масло и др.

Семената след отделянето на влакната съдържат до 40 % тлъсто масло и до 21% суров протеин. В състава на тлъстото масло влизат триглицеридите на палмитиновата и стеариновата киселина, отровното вещество госипол, госипин и др.

Кюспето след отделянето на тлъсто масло съдържа до 43% белтъчни вещества, до 3 % мазнини и др.

Влакната съдържат до 95%  целулоза, следи от восъци и тлъсто масло, белтъчни и смолисти вещества, в малки количества свободни палмитинова и стеаринова киселина и други.

Листата съдържат каротин, кверцетин и изокверцетин. Цветовете съдържат флавоноиди, госипин и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Съдържащите се в корите от корена на памучника вещества имат действие, подобно на това на овчарската торбичка и се употребяват за същата цел, но са с по-слабо действие; като маточно и кръвоспиращо средство във вид на екстракт или запарка – по 1-2 чаени лъжички на ситно нарязани или счукани кори се заливат с 1 чаена чаша вряща вода и след изстиване се прецеждат. Доза за 1 ден. Употребява се само по указание и под контрол на лекаря.

Отварата от памучното семе се употребява в нашата народна медицина за увеличаване млякото у кърмачките.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: nl.wikipedia