Панкреатит (възпаление на панкреаса) – симптоми и причини

Панкреасът е жлеза, която се занимава с производството на определени ензими. Тези ензими подпомагат процеса на храносмилане. Пан ..... 2016-03-21T05:43:37+00:00 Здравни Статии

Панкреасът е жлеза, която  се занимава с производството на определени ензими. Тези ензими подпомагат процеса на храносмилане. Панкреасът произвежда хормони, участващи в обработката на глюкозата в организма. Тази жлеза, която се намира в горната част на корема, понякога може да се възпали поради различни фактори. Това състояние е известно като панкреатит.

 

Симптомите на панкреатита зависят от вида на състоянието. Най-честите признаци и симптоми на остър панкреатит включват:

 

Болка в горната част на корема
– Болката, която достига и гърба
Болка, която се изостря след хранене
– Свръхчувствителност в областта на корема
Гадене
Повръщане

 

Острият панкреатит се причинява от камъни в жлъчката, които могат да доведат до болка, която започва внезапно и става по-силна след няколко минути. Когато причината е алкохолизъм, болката може да се наблюдава в продължение на няколко дни и след това продължава още няколко дни.

 

Някои от най-честите причини за възникването на панкреатит са:

 

– Приемът на някои лекарства
– Операция в областта на корема
– Камъни в жлъчката
– Прекомерната консумация на алкохол
Пушене
– Муковисцидоза
– Инфекция
– Коремна травма
– Рак на панкреаса
– Високи нива на калций в кръвта
– Високи нива на паратироиден хормон в кръвта
– Високи нива на триглицеридите
– Наследственост

 

При хроничен панкреатит трябва да спазвате определена диета. Ето какви храни трябва консумирате при хронично възпаление на панкреаса.

 

– Кисело мляко: живите бактерии, които се намират в киселото мляко помагат за регулиране на баланса в храносмилателната система. Те също помагат за укрепване на имунната система и по този начин се намалява риска от възникването на възпалителни процеси в организма.

 

– Спанак: той съдържа антиоксиданти, които помагат за повишаване на имунитета. Можете да консумирате спанак в най-различни форми, като например под формата на салати или различни ястия.

 

– Зеленчукова супа: тя е пълна с антиоксиданти и по този начин подобряват функцията на панкреаса. Доматената супа и бульони са чудесно допълнение към диетата.

 

– Боровинки: антиоксидантите, съдържащи се в боровинките помагат за унищожаването на свободните радикали, които могат да влошат панкреатита.

 

– Червено грозде: то съдържа ресвератрол, който е силен антиоксидант. Ежедневната консумация на грозде подобряват функцията на панкреаса. Червеното вино също е богато на този антиоксидант, обаче алкохолът може да предизвика дразнене на панкреаса, така че е най-добре да го избягвате.

 

– Тофу: панкреатитът може да възникне, когато има голямо количество мазнини в кръвта. Затова месото трябва да бъдат елиминирано от диетата. Можете да заместите месото с тофу, тъй като е по-здравословен източник на протеин.

 

 

 

Източник: altmedicine.about.com; www.curezone.org; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.freedigitalphotos.net