Паричка

Паричка

Bellis perennis L. Сем. Asteraceae – Сложноцветни

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището късо. Листата събрани в приосновна розетка, лопатовидни до обратно яйцевидни. Кошничките единични на върха на безлистното надземно стебло. Крайните цветове женски езичести бели, рядко възрозови; вътрешните двуполови тръбести жълти. Плодосемките обратно яйцевидни, сплеснати гладки, без хвърчилка. Цъфти април-септември.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из ливади, тревисти места и храсталаци, на много места се отглежда като декоративно. Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА: Цветни кошнички.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Възпалителни кожни заболявания; антитусивно.

Външно растението намира приложение при атонични рани за бързото им заздравяване, а също и при инфектирани увреждания на кожата, съпроводени с гнойни колекции – фурункули и др. Растението се употребява в народната медицина на много страни като противокашлично и отхрачващо средство. Това му действие най-вероятно е свързано със съдържанието на сапонини и етерично масло.

Три чаени лъжици нарязана дрога се накисва в половин чаша вода в продължение на 8 часа, прецежда се и се изпива за половин ден. Остатъкът след прецеждането се използва за компреси.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia