ПАРОДОНТОЗА

Представлява хронично възпалително заболяване засягащо гингивалните тъкани. Пародонтозата е често срещано заболяване на зъбодържащия апарат, което се характеризира с възпаление на венците, прогресиращо оголване и разклащане на зъбите, което води до тяхната загуба. 

 

 

ПАРОДОНТОЗАВодно пипериче(Polygonum hydropiper) – притежава кръвоспиращо действие. Пресен сок от водно пипериче разреден с вода се използва за плакнене на устата при пародонтоза.

 

 

 

 

 

ПАРОДОНТОЗАНевен(Calendula officinalis) – притежава регенеративно действие. Прилага се при пародонтоза. Невенът обикновено се използва в лечебната практика под формата на запарка в съотношение 2 чаени лъжички дрога с 2 чаши вряща вода. Прилага се под формата на гаргара и за жабурене.

 

 

 

ПАРОДОНТОЗАЖълт кантарион(Hypericum perforatum) – притежава противовъзпалително действие. Маслото от жълт кантарион се използва при пародонтоза.

 

 

 

 

 

ПАРОДОНТОЗАЧерен оман(Symphytum officinale) – с прилагането на черен оман при пародонтоза, включително и при гнойната й форма, се постигат добри резултати. Правят се промивки на устата с отвара. 10 г наситнени корени се заливат с чаша вряща вода, оставя се да ври 10 минути.

 

 

 

ПАРОДОНТОЗАЗмийско мляко(Chelidonium majus) – прах от изсушените стръкове се включват в пасти за локално приложение при пародонтоза.