Пастърнак

Пастърнак

Pastinaca sativa L. Сем. Umbelliferae – Сенникоцветни

 

пащърнак, селим

 

ОПИСАНИЕ: Двугодишно тревисто растение. Кореноплодът е главест, вретеновиден или с друга форма, меснат, отвън жълтокафяв, жълтеникав или бял, а отвътре обикновено бял. Централният корен достига до голяма печалба. Страничните корени са също добре развити. Това прави растението доста издръжливо на засушаване. Цветоносното стъбло е изправено, зелено, голо, набраздено, силно разклонено в горната си част, до 1 м високо, покрито с къси власинки. Приосновните листа са с дълги дръжки, крайните дялове са яйцевидно-продълговати, а връхният е триделен, едро назъбен. Цветовете са събрани в сложни сенници с 8-12 главни лъча. Тичинките са 5. Плодникът е 5-7мм дълъг, съставен от 2 плодолиста, с долен яйчник. Плодът е сравнително едър, разпадащ се при узряване на две половинки, които са сплескани откъм гръбната страна, с ципестокрилати краища и с надлъжни ребра върху гръбната страна. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: У нас се култивира в няколко сорта и се отглежда засега на малки площи главно от населението край Дунав.

 

ДРОГА:  Плодчетата и кореноплодите само на културното растение

Плодчетата съдържат до 3,6% етерично масло, глицеридите на маслената, хептиловата и капроновата кислеина, фурокумарините пастинацин, императорин, бергаптен и ксантотоксин. Етеричното масло се съдържа и в другите части на растението, но в по-малко количество.

Свежите кореноплоди съдържат: захари, сурова целулоза, ароматни вещества, суров белтък, пепел. Свежите листа съдържат: сухо вещество, витамин С, захари, захароза, суров белтък, желязо, фосфор, каротин, хлороформ.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като съдоразширяващо, спазмолитично и диуретично средство при смущения в храносмилането, пясък и камъни в бъбреците: по 2-3 супени лъжици изсушени и на ситно нарязани листа или по 2 чаени лъжички на ситно нарязани кореноплоди или по ½ чаена лъжичка на ситно счукани плодчета се заливат с 2 чаени чаши вода, оставя се да ври 15 минути и се прецежда. Взема се по 3-4 супени лъжици дневно в продължение на една седмица, а през следващата седмица – по 5-6 супени лъжици на ден под контрол на лекаря.

Растението  е ефикасно фотосенсибилизиращо средство против витилиго.  Дрогата е добро стимулиращо средство за растеж на косата. Поради това, че сокът на растението съдържа фурокумарини, може да предизвика възпаление на кожата.

Много добро медоносно растение. Има данни, че при храненето на кравите с кореноплоди маслеността на млякото се увеличава, а самото мляко добива пикантен вкус.

Много добро фуражно и медоносно растение.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:biolib.de;commons wikimedia