Патладжан – здравословни ползи

Прекрасните ползи за здравето на патладжаните се дължат на съдържанието на витамин С, витамин К, витамин Б6, тиамин, ниацин, магнезий .......... 2015-01-28T21:44:46+00:00 Здравни Статии

Прекрасните ползи за здравето на патладжаните се дължат на съдържанието на витамин С, витамин К, витамин Б6, тиамин, ниацин, магнезий, фосфор, мед, диетични фибри, фолиева киселина, калий и магнезий. Също така почти не съдържа холестерол или наситени мазнини.

 

1. Подобряване на храносмилането – патладжаните са отличен източнк на диетични фибри, те са необходим елемент във всеки балансиран хранителен режим. Фибрите са от съществено значение за здравето на стомаха и перисталтиката на червата. Фибрите стимулират секрецията на стомашни сокове, които улесняват усвояването на хранителните вещества и обработването на храните. Те отстраняват част от “лошия“ холестерол, който може да доведе до запушване на кръвоносните съдове и развитиети на атеросклероза.

 

2. Патладжаните са полезни при анемия – анемията се характеризира с главоболие и мигрена, слабост, умора и  депресия. Патладжаните са богати на желязо, което е изключително необходимо при хора, които са болни от анемия.  Сините домати са също много богати на мед, друг основен компонент на червените кръвни клетки, точно като желязото. Без тези два минерала, броя на червените кръвни клетки в организма се понижава драстично.

 

3. Патладжаните са полезни за бременните – това е така поради факта, че са богати на фолиева киселина, която е необходима по време на бременността, за да се предпази плода от увреждане. При бременните се преоръчва повишаване приема на фолиева киселина, за да може плодът да се развие правилно.

 

4. Патладжанът е ефективен при контрола на кръвната захар – поради високото си съдържание на фибри и ниски количества разтворими въглехидрати, сините домати са идеална храна за контролиране на диабета. Патладжаните регулират нивата на глюкозата и инсулиновата активност в тялото. Когато нивата на инсулина са стабилни, и тялото не търпи драстични спадове и пикове на кръвната захар, потенциално опасните странични ефекти на диабета могат да бъдат избегнати.

 

5. Патладжаните подобряват работата на мозъчните клетки – те са прекрасни източници на фитонутриенти, които отдавна са известни като стимулатори на мозъчната дейност и общото психическо здраве. Те не само ни защитават от свободните радикали, токсините и различни заболявания, но те също така повишават притока на кръв към мозъка.

 

Чрез предоставянето на по-богата на кислород кръв към мозъка, се подобрява концетрацията и аналитичното мислене.  Калият в патладжаните, също действа като вазодилататор и стимулира мозъчната дейност, не случайно, патладжана може да се нарече “храна за мозъка“.

 

Избягвайте да пържете патладжана, защото поема много от мазнината за пържене и по този начин не е полезен за здравето ви.

 

 

Източник: healthyeating.sfgate.com; nutritiondata.self.com; www.stylecraze.com
Източник снимка: www.pixabay.com