Няколко нехарактерни симптоми свързани с появата на диабет

Хората с ниво на кръвна захар по-висока от норманото, които все още не отговарят на критериите за диабет ,са с 30% по-голям шанс да ...... 2015-09-16T19:40:31+00:00 Здравни Статии

Симптомите на диабетът не винаги са толкова очевидни и характерни, като постоянното чувство за жажда, непрестанно желание за посещение в банята, изтръпвания в областта на ръцете и краката.

 

Ще ви покажем и някои други признаци, които могат да ви подскажат че нещо не е наред с кръвната ви захар:

 

1. Появата на неприятни кожни проблеми – това са тъмни кадифени петна в гънките на кожата, обикновено на задната част на врата, лактите или кокалчетата.  Те често са ранен предупредителен знак за високо ниво на кръвната захар, въпреки че някои генетични особености и хормонални състояния могат да предизвикат промяна на кожата. Дерматолог от Мериленд казва „когато забележа петна по кожата, първото нещо което правя, е да измеря кръвната захар на моя пациент.

 

Високите нива на инсулин стимулират растежа на клетките на кожата, а пигментът меланин придава тъмен цвят на тези клетки. Наличието на петна може да покаже, че пациентът вече има диабет или пък има повишени нива на кръвната захар, а това предполага, че пациентът е на път да развие заболяването.

 

2. Изненадващо подобряване на зрението от нищото – ако изведнъж зрението ви се подобри и вече не ви са необходими очила, това не е добра новина.“Често ще прочетете, че замъгленото виждане е характерен симптом на диабета, а в действителност, зрението може да се промени за добро или лошо“, казва Хауърд Баум, доцент по медицина в университета Вандербилт.

 

„Имал съм пациенти, чието зрение се е подобрило, когато им се повиши кръвната захар, а след като започнаха да се лекуват, отново започнаха да използват очилата си“. Диабетът променя нивата на течностите в организма, включително и в очите, което води до промяна на зрението.

 

3. Жесток сърбеж – сигурно си мислите, че е глупаво да се оплачете от сърбеж на вашия доктор. Това не е така! Диабетът влошава кръвообращението, което може да доведе до сухота и сърбеж. Ако редовната употреба на крем не реши проблема със сърбежа, посетете лекар.

 

4. Нередности в слуха – ако не можете да чуете добре телевизора или хората като ви говорят и искате да ви повтарят постоянно какво са казали, потърсете лекарска помощ. Проучване показва, че загубата на слуха може да бъде ранен предупредителен знак за появата на диабет. Хората с ниво на кръвна захар по-висока от норманото, които все още не отговарят на критериите за диабет ,са с 30% по-голям шанс да имат увреждане на слуха. Изследователите са на мнение, че диабетът уврежда кръвоносните съдове и нервите на вътрешното ухо, което води до влошен слух.

 

5. Хъркате като дъскорезница – повечето диабетици имат нарушено дишане по време на сън. Ако хъркате много и сте сънливи през деня, хубаво е да проверите кръвната си захар.

 

 

Източник: www.webmd.com; spryliving.com; community.diabetes.org
Източник снимка: www.pixabay.com