Пет важни правила за всяка успешна диета – ето кои са!

Спазването на няколко правила при програми за редукция на теглото ускорява обмяната и дава възможност да не се измъчваме от глад и да не сe 2014-10-02T00:18:40+00:00 Здравни Статии

Спазването на няколко правила при програми за редукция на теглото ускорява обмяната и дава възможност да не се измъчваме от глад и да не си върнем старите килограми.

 

Всяка година специализирани издания правят рейтинг на популярните диети, като обобщават изследвания и данни от различни анкети. Години наред някои от диетите си остават в челото – те заемат първите места, защото се изпълняват лесно и са категорично ефективни. Ето някои от тях: средиземноморска диета, “зелено” очистване на организма, суровоядство. Кои черти в успешните диети са общи и кое ги отличава от всички останали? Ето няколко правила, спазването на които според европейските диетолози води до успех:

 

1.  Повече фибри. Стандартната схема на трикратното хранене не работи при повечето диети за отслабване. Препоръчително е храненията да са от 5 до 7, като се приемат малки порции. Задължителни са плодовете и зеленчуците – те са с достатъчно целулоза и с по-малко калории. Ако се фокусирате върху растителната храна, вашите “зелени” порции могат да са по-големи като обем, но не и като калории и ефектът ще бъде постигнат.

 

2.  Да се похапва често, по малко. Това е основен принцип на добрите диети. Засищане – а не преяждане. Това е главната цел на храненето – да се набавят необходимите калории, да се запасим с енергия, но да не усещаме тежест в стомаха. За препоръчване е да се храним в малки чинии и чаши. В ресторанта е хитро да си поръчваме малка порция или общо плато за всички. Не забравяйте: колкото по-рядко мислим за храната, толкова по-малко ще ни се яде.

 

3. Диетата не трябва да ни създава трудности. Трябва да си изберем удобна – такава, която ще спазваме с малко усилия и когато не сме у дома. Дори да имаме финансова възможност – не си струва да залагаме на екзотични програми, които изискват набавяне на специални продукти от специални места, а специално ще е и приготвянето им.

 

Пет важни правила за всяка успешна диета – ето кои са!4. Диетите разчитат на подкрепа. Винаги трябва да следвате нечий пример и/или да имате до себе си човек, който ще ви подкрепя и окуражава. Дайте си сметка, че когато промените хранителните си навици – вие със сигурност ще промените и обкръжението си. Или влизате в нова общност, или се сближавате с отделни хора, които споделят променените ви интереси. Променят се дори “етикетите” ви: вие ставате веган, суровоядец и т.н. Важното е да има с кого да си говорите за вашия избор и трудности – някой, който няма да се присмива, да се подиграва и да ви говори, че това са глупости.

 

5.  Добрите диети предполагат физическа активност. Отначало променяте храненето – отказвате се от многото калории. Но ако искате наистина да изглеждате добре и да не се “обзаведете” с увиснала кожа и смачкано лице, спортувайте! Отделяйте поне 30 минути на ден, за да се раздвижвате. Включете в това време физзарядката сутрин, разходки пеш, каране на колело, плуване.

 

 

Източник: www.kak-da.com
Източник снимка: Serge Bertasius Photography/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: antpkr/www.freedigitalphotos.net