Храни, които доказано стимулират производството на тестостерон в тялото

Тестостеронът е мъжки полов хормон, който играе жизненоважна роля в човешкото тяло. Той е отговорен за либидото, агресията, силата, спортните постижения, 2015-08-27T15:49:09+00:00 Здравни Статии

Тестостеронът е  мъжки полов хормон, който играе жизненоважна роля в човешкото тяло. Той е отговорен за либидото, агресията, силата, спортните постижения, метаболизма, мускулната маса и тонуса. Като цяло, хората с високи нива на тестостерон, са склонни да бъдат по-атлетични, по-силни и по-мускулести, отколкото хората с по-ниски нива.

 

Проблемът е, че когато навършим двадесет години, нивата на тестостерон започват постоянно да спадат, което ни прави по-слаби, по-склонни към натрупване на мазнини и прави по-трудно изграждането на мускулна маса. Има естествени добавки, които са предназначени за увеличаване на нивата на тестостерон, въпреки че някои хора са скептични относно тяхното действие и ефект.

 

Добрата новина обаче е, че независимо дали остарявате или имате естествено ниски нива на тестостерон, можете да увеличите нивата му, чрез консумация на правилните храни.

 

Тук ще ви представим няколко храни, които доказано увеличават нивата на тестостерон в рамките на броени седмици:

 

Стриди – те се считат за естествен афродизиак и една от основните причини за това е, че те помагат за увеличаване на нивата на тестостерон, които играе важна роля за либидото и сексуалното здраве.

 

Стридите са богати на редица минерали включително селен, магнезий и цинк, всички от които са много полезни за производството на хормони в тялото. Те също са богати на протеини и аминокиселини, които са градивните елементи на мускулите.

 

Банани – те са идеални за производството на тестостерон. Причината за това е, че съдържат ензима бромелаин, калий и витамини. Тези хранителни вещества помагат за стимулиране производството на тестостерон по естествен път в тялото.

 

Скариди – те са чудесна храна за увеличаване на естествените нива на хормони в тялото, особено тестостерона. Една от основните причини за това е, че са пълни с витамин Д, който помага за образуването на тестостерон в тялото.

 

Редица изследвания през годините са показали, че недостига на витамин Д е свързан с ниски нива на тестостерон. Също така хората, които консумират храни, богати на витамин Д, са повишили нивата на тестостерон след няколко седмици.

 

Яйца – много хора ще ви кажат, че не е полезно да се консумира често яйчен жълтък. Няколко жълтъка на ден няма да повишат нивата на холестерола. В действителност, нови изследвания показват, че жълтъка може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол.

 

Яйцата са много полезни за повишаване на нивата на тестостерона, защото те са богати на протеини и аминокиселини. Те също съдържат витамини и минерали, които могат да помогнат за естественото производство на тестостерон.

 

Крехко червено месо – то е една от най-ефективните храни за повишаване на нивата на тестостерон. Освен високото си съдържание на протеин и аминокиселини, то съдържа големи количества минерали като желязо и цинк, които увеличават нивата на тестостерон.

 

 

 

Източник: http://www.msn.com; http://www.anabolicmen.com; http://www.mensfitness.com
Източник снимка: www.pixabay.com