Пешак

Пешак

Phaseolus nanus L. Сем. Leguminosae – Бобови

 

неувивен боб, неувивен фасул, нисък фасул

 

ОПИСАНИЕ:  Едногодишно тревисто растение. Кореновата система е добре развита, обхващаща почвата в радиус до около 60 см  и в дълбочина до 90 см. Върху корените на растението се намират грудки, в които се развиват бактерии, имащи способността да усвояват азота от въздуха. Стъблото е до 60 см високо, силно разклонено, зелено, с по-силно или по-слабо изразен антоцианов оттенък. Листата са триделни, а листчетата – широкояйцевидни, целокрайни, заострени. Цветовете са събрани в малобройни гроздове, обикновено по-къси от листата. Чашката е 5-листна, двуустна, сраснала в къса тръбица. Венчето е също 5-листно, бяло, розово, виолетово или синкаво. Плодът е удължена чушка (боб), която е двуделна и при изсъхване се разцепва по съединяващия шев. Семената са твърде разнообразни по големина, форма и оцветяване в зависимост от сорта. Цъфти през цялото лято, а плодовете узряват до есента.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Растението е пренесено от Мексико и Южна Америка. Култивира се нашироко навсякъде, а също и в нашата страна.

 

ДРОГА: Добре узрелите сухите плодове без семената

Съдържат бетаин, инсулиноподобно вещество, аргинин, тирозин, лизин, алантоин, аминокиселините – триптофан, леуцин, аспарагин, танини, белтъчни вещества, захари, инозит. Съдържа още до 50 % хемицелулоза, която при хидролиза дава галактоза, арабиноза и фруктоза, фитостерол, минерални соли и др.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В народната медицина като диуретично средство и като помощно средство против диабет: по 2-3 чаени чаши вода, оставя се да ври 10-15 минути, прецежда се и се пие по една винена чаша на глътки, 4 пъти дневно преди ядене – винаги при наблюдение и под контрола на лекаря. Предполага се, че противодиабетичното действие на дрогата се дължи на аргинина и на разтворимата силициева киселина.

Външно остатъкът след прецеждането на отварата се използва в народната медицина за налагане при разни екземи.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:en. wikipedia