Планк – едно упражнение с толкова много ползи за тялото ни

С упражнения, понякога с най-простите движения можем да постигнем забележителни резултати с тялото си. Едно такова упражнение е планкът. За 2016-09-30T19:04:21+00:00 Здравни Статии

С упражнения, понякога с най-простите движения можем да постигнем забележителни резултати с тялото си. Едно такова упражнение е планкът. За да изпълните това упражнение, трябва да държите торса изпънат над земята. Отстрани, практикуването на това упражнение изглежда лесно, но всъщност не е така. В заемането на правилната позиция влизат мускулите на корема и гърба.

 

Планковете са най-добрия избор за укрепване на мускулатурата на цялото тяло, на глутеусите и на прасците, помага за поддържане на правилната позиция на тялото и подобрява баланса.

 

Ето ползите от практикуването на планкове:

 

Намаляват болките в гърба – това е така защото укрепват гръбните мускули и особено тези в горната част на гърба. Укрепването на мускулите в коремната област ще подпомогне гърба в поддържането на изправената позиция на тялото, което ще доведе до по-малко напрягане на гърба и кръста.

 

Повишават гъвкавостта на тялото ви – освен, че ви правят по-силни, планковете правят вашите мускули по-гъвкави. Мускулите около вашите раменете, ключиците и плешките се разтягат и разпъват при практикуването на упражнението, същото се случва с прасците и мускулите, които образуват сводовете на стъпалата ви.

 

Практикуването на това упражнение ще подобри цялостната координация на тялото – това отново се дължи на укрепването на мускулите в коремната област. Тонизираните коремни мускули ще поемат част от натоварването на мускулите на ръцете и краката, което ще повиши вашата цялостна издържливост.

 

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com