Плащаме близо 50 млн. лв за електронно здраве

Над 50 млн. лв. ще струва изграждането на единна информационна система в здравеопазването. Това предвижда проектът на новото 2014-12-05T12:14:14+00:00 Здравни Новини

Над 50 млн. лв. ще струва изграждането на единна информационна система в здравеопазването. Това предвижда проектът на новото ръководство на здравното министерство. Електронизацията ще е на три етапа.

 

Първата фаза ще приключи в началото на 2016 г. и ще коства 12 млн. лв. В нея ще се изгради основата на системата, така че тя да има връзка с останалите ведомства и участници в нея. Предвижда се изграждането на 4 основни регистъра, софтуерна среда за обмен на информация, както и електронен здравен запис.

 

През втория етап ще започне работа по електронната рецепта, електронни направления, лабораторни данни и механизми за правенето на различни анализи. Средствата за това ще възлизат на 13 млн., а фазата трябва да приключи през 2018 г. Най-скъп ще е последният – трети етап, който свършва през 2020 г.

 

Тогава трябва да има изградени резервен център за данни, телемедицина и допълнителни електронни услуги. За тази цел ще се дадат още 29 млн. лв. Междувременно здравното министерство публикува и промени в пакета с дейности, които ще покрива здравната каса догодина. С тях то отменя дейностите, които въведе служебният кабинет – терапевтична афереза, бъбречно-заместителна терапия, роботосистирана простатектомия. Финансирането на радиохирургията пък (кибернож) се отлага за юли, тъй като в момента няма кой да го провежда.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: Praisaeng/freedigitalphotos.net