Плодове богати на желязо, които трябва да включите в диетата си

Желязото е жизненоважен минерал, който е от съществено значение за живота. Той е необходима за правилния растеж и развитие на човешкия ................. 2015-02-18T08:51:37+00:00 Здравни Статии

Желязото е жизненоважен минерал, който е от съществено значение за живота. Той е необходима за правилния растеж и развитие на човешкия организъм. Желязото помага за метаболизма на протеините и също така помага в производството на хемоглобина, миоглобина (основен протеин на мускулните клетки), ензими и червените кръвни клетки.

 

Съдържащият се в плодовете витамин С помага за усвояването на желязото от тях. Ето защо желязото е толкова необходим минерал:

 

– Премахва усещането за умора
– Укрепва имунната система
– Помага на организма да се пребори с инфекциите
– Засилва концентрация
– Ефективен е при безсъние
– Регулира телесната температура

 

Ето кои плодове ще ни осигурят необходимото количество желязо:

 

1. Ягоди – консумирайте пресни ягоди, за да увеличите дневния прием на желязо. Те са добър източник на желязо и витамин С, който помага на тялото да абсорбира повече от минерала.

 

2. Сушени кайсии – те са много добър източник на желязо и много други основни хранителни вещества. Те могат да се консумират по много начини: сурови, сушени, консервирани и варени. Сушени кайсии са по-полезни отколкото суровите, тъй като те съдържат големи количества желязо. Само една чаша сушени кайсии ще ви осигури 35% от дневния препоръчителен прием на желязо.

 

3. Сок от синя слива – той е много вкусен и е отличен източник на желязо. Сокът съдържа добро количество витамин С, който помага на тялото ни да абсорбира желязото без усилие. За най-добри резултати, пийте сок от сини сливи ежедневно.

 

4. Сушени праскови – включете ги в диетата си, за да си набавите така необходимото желязо. Сушените праскови съдържат много други хранителни вещества освен желязото. Те могат да се добавят към салати или да консумират сурови. Една пълна купа сушени праскови може да ви осугиру около 9% от дневната препоръчителна доза желязо. Също така, те могат да ви помогне да останете здрави и във форма, тъй като те съдържат по-малко захар и калории.

 

5. Стафиди – те са пълни с желязо. Стафидите могат да се прибавят към мляко, сокове, кисело мляко, овесени ядки или други зърнени храни. Витамин C, което се съдържа в стафидите не само стимулира имунната ви система, но и помага за усвояването на желязото.

 

6. Диня – тя е и отличен източник на желязо. Динята може да ви даде такова количество желязо, каквото и червеното месо. Тя съдържа витамин А и витамин С, желязо, цинк, бета-каротин, ликопен, калий и много други минерали. Те също помагат за намаляване на теглото и поддържане на стройна фигура.

 

7. Смокини – те са добър източник на желязо. Този плод действа като слабително и е вкусен заместител на много сладки. Смокините могат да бъдат консумирани варени или сурови.

 

Ето и някои съвети относно желязото:

 

1. Избягвайте предозирането на желязото.
2. Консумирайте добавки съдържащи желязо само след съответната консултация с лекар.
3. Недостигът на желязо води до слабост, умора, бледост, неспособност за концентрация, инфекции, нарушена работоспособност, лошо здраве, задух и сърцебиене.
4. Бременните жени трябва да консумират достатъчно желязо.
5. Желязото, което се съдържа в плодовете се абсорбира бързо и по-лесно от това, което се намира в хранителните добавки.
6. Чрез потта се отделя и желязо, което може да доведе до понижаването на неговите количества в организма.
7. Усвояването на желязо се компрометира при честото пиене на кафе.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.livestrong.com; www.webmd.com
Източник снимка: SOMMAI/www.freedigitalphotos.net