Плодове, богати на калций, които ще ни предпазят от остеопороза

Както вероятно знаете, калцият е абсолютно задължителен минерал, който помага за изграждането и развитието на здрави зъби, кости, мускул ...... 2015-01-01T19:35:37+00:00 Здравни Статии

Както вероятно знаете, калцият е абсолютно задължителен минерал, който помага за изграждането и развитието на здрави зъби, кости, мускули, и много повече. Калцият играе съществена роля в секрецията на редица хормони и ензими, които са от жизненоважно значение за функцията на тялото. Като такъв, е важно да го приемате в достатъчни количества. Калцият може да се набави с храната или с помощта на различни хранителни добавки. Различни изследвания многократно са доказали връзката между недостига на калций и развитието на остеопорозата.

 

Повечето от нас си мислят, че  млечните и месните продукти са единствените източници на калций. Всички сме наясно, че пресните органични плодове осигуряват много полезни хранителни вещества в това число и така необходимия за нас калций.

 

Изследвания са установили, че по-ниският прием на калций е рисков фактор за развитие на високо кръвно налягане. Обратно, повишеният прием на калций с храната води до понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

 

Ето кои плодове могат да ни снабдят с така необходимия калций:

 

1. Портокали и мандарини – освен с калций, портокалите и мандарините съдържат също голямо количество витамин C и това ги прави отличен избор за консумация.

 

2. Сушени кайсии – освен, че са вкусни, сушените кайсии съдържат 5 mg калций в 100 гр. Перфектен избор за всеки, но най-вече за планинари и  велосипедисти.

 

3. Киви – този тропически плод освен, че ни подмладява ни осигурява 34 мг калций на 100 г пресни кивита. Една чаша киви ще ви снабдят с 60 мг калций.

 

4. Фурми – освен, че са изключително вкусни, всяка една фурма ви снабдява с 15 мг калций.

 

5. Сушените смокини са едни от най-добрите източници на калций. Една чаша смокини ще ви доставят 241 мг калций, а всяка една отделна смокиня ще ви даде 13 мг калций. В тази връзка, редовният прием на сушени смокини може да ви осигури необходимото дневно количество калций.

 

6. Сушени сливи – освен, че подпомагат перисталтиката на червата (особено сушените сини сливи),  една чаша от тях ще ви доставят 75 мг.

 

7. Черници – макар, че  е трудно да ги намерите на пазара по всяко време на годината, те са отличен източник на калций, като една чаша от тях съдържат 55 мг.

 

 

Източник: www.iofbonehealth.org; www.bestbonesforever.org
Източник снимка: www.pixabay.com