Плодове, които ще ви помогнат за по-продуктивна тренировка във фитнеса

Тези плодове могат да допринесат за по-ефективна тренировка и да намалят времето за възстановяване. Приемът на плодове всеки ден, ще ви зареди с изобилие от 2019-01-05T08:48:31+00:00 Здравни Статии

Тези плодове могат да допринесат за по-ефективна тренировка и да намалят времето за възстановяване. Приемът на плодове всеки ден, ще ви зареди с изобилие от енергия и ще снабди организма ви с важни витамини и минерали.

 

1. Ягодите са най-характерният летен плод – те са най-вкусни в началото на лятото. Ягодите съдържат в изобилие витамин C и фенолни съединения, които имат антиоксидантни свойства. Тази комбинация в ягодите води до подобряване на притока на кръв в цялото тяло, както и до унищожаване на свободните радикали.

 

Диета с високо съдържание на тези хранителни вещества, може да помогне за унищожаване на свободните радикали, които се образуват в резултат на усилената тренировка, което, от своя страна, означава, по-пълноценно възстановяване след тежка тренировка.

 

2. Диня – за този плод има много противоречиви мнения, дали е подходяща за консумация. Една група от хора са убедени в това, че динята е източник само на ползи за здравето ни. Но има и хора, които ще кажат, че динята е пълна със захари и не трябва да се консумира. Въпреки, че и двете мнения са верни, ние ви препоръчваме да консумирате диня, особено ако искате да направите няколко повторения отгоре.

 

Плодове, които ще ви помогнат за по-продуктивна тренировка във фитнеса

 

Една от най-популярните предтренировъчни съставки е цитрулинът (или цитрулин малат). Приемът на 6-8 грама цитрулин преди тренировка, води до подобряване на притока на кръв, което оказва положително влияние върху ефективността и интензивността на тренировката, и до по-малко мускулни болки и умора. Цитрулинът увеличава продукцията на азотен оксид, който от своя страна увеличава притока на кръв към мускулите.

 

Плодове, които ще ви помогнат за по-продуктивна тренировка във фитнеса

 

Динената кора (и вътрешаната месеста част, в по-малка степен) е отличен източник на цитрулин. 200 гр динена кора осигуряват 2.5 грама цитрулин. Кората е ядлива и съдържа редица хранителни вещества. Ако не сте фен на динената кора, то тогава може да консумирате вътрешната част на динената кора.

 

3. Киви – един от най-подходящите плодове, ако искате да имате повече енергия в залата. Кивито е отличен източник на витамин К, желязо и калций. Може би най-впечатляващата особеност на кивито, обаче, е съдържанието на витамин C. Едно киви съдържа повече от 100 процента витамин С от дневния препоръчителен прием на този витамин.

 

Плодове, които ще ви помогнат за по-продуктивна тренировка във фитнеса

 

Истинските ползи на кивито не свършват само със снабдяването на организма с енергия. Кивито е особено полезно през нощта, когато организма се възстановява по време на сън. Изследване е доказало, че консумацията на 1-2 кивита, 1 час преди сън, ще подобри качеството на съня ви, което от своя страна ще помогне за по-ефективно възстановяване на мускулите и цялото тяло.

 

Тази способност на кивито да помага за по-пълното възстановяване на тялото, се дължи на факта, че кивито увеличава нивата на серотонин в организма. По-високите нива на серотонин означават по-качествен сън, които води до по-пълно възстановяване.