Плодове от хвойна – ефективни при диабет за понижаване на кръвната захар

Тъй като диабета, се счита за една от най-бързо разпространяващите се заболявания, ние ще се фокусираме върху възможните ползи от консумацията на плодовете 2016-04-17T14:07:51+00:00 Здравни Статии

Дървото хвойна е вечнозелено дърво, което има лилави плодове със смолист аромат и горчив вкус. Всички части на дървото притежават лечебни свойства, но най-вече плодовете, които се използват като част от традиционната медицина.

 

Трябва да отбележим, че само зрелите двугодишни хвойнови плодчета с тъмно лилав цвят притежават лечебни характеристики. Не забравяйте, че плодчетата, които са на една или по-малко години не притежават лечебни свойства.

 

Плодовете от хвойна съдържат етерично масло, което всъщност е източника на лечебните свойства. Това етерично масло може да проникне в различните тъкани, в които антибиотиците не могат да се натрупат

 

Ежедневната консумация на хвойнови плодчета е свързана с редица ползи за здравето ви.

 

Тъй като диабета, се счита за една от най-бързо разпространяващите се заболявания, ние ще се фокусираме върху възможните ползи от консумацията на плодовете от хвойна при лечението на това заболяване.

 

Хвойновите плодчета ускоряват зарастването на рани, подобряват храносмилането, както и улесняват преминаването на глюкозата от кръвта в клетките.

 

Много изследвания доказват, че след като плодовете от хвойна се усвоят от организма, те понижават кръвната захар точно както инсулинът, произвеждан от панкреаса, я понижава.

 

Ето как можем да си направим сок от плодовете на хвойната, с който ще можете да регулирате кръвната си захар.

 

Необходими продукти:

 

– плодове от хвойна – 1 кг

вода 

лимон – 1 бр

 

Ще имате нужда от един буркан с вместимост 3,5 литра. Сложете плодовете и резените лимон в буркана и ги покрийте с вода почти до горе.

 

Съхранявайте сместа в хладилник за няколко дни, през това време етеричното масло и другите полезни съставки на хвойната и лимона ще проникнат във водата.

 

След като видите, че плодовете започват да падат на дъното на буркана, значи, че сокът от плодчетата е готов.

 

Този 3.5 литров буркан ще ви стигне за около половин месец, тъй като трябва да пиете по 200 мл (една чаша) на ден.

 

Въпреки че лекува ревматизъм и болки в пикочния мехур, хвойновите плодчета не трябва да се консумират от хора, които имат проблеми с бъбреците. Ако се използват  по-големи количества, хвойната причинява възпаление при здрави индивиди.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; juicing.about.com; www.diethealthclub.com
Източник снимка: www.pixabay.com